Kultūras ziņas

Radošā darbnīca savieno dabu un cilvēkus pilsētā

Kultūras ziņas

Dailes teātris atklāj 99. sezonu

Zaķis no Ziepniekkalna un lauva

Galerijā «Daugava» aplūkojama tēlnieka Aigara Bikšes personālizstāde «Pieskaršanās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 22.augusta galerijā “Daugava” apskatāma tēlnieka Aigara Bikšes personālizstāde “Pieskaršanās”. Tajā aplūkojama dokumentāli skulpturāla kompozīcija, ko mākslinieks raksturo  ar vārdiem: “Maijas Borovkovas apgaismošanās Ziepniekkalnā divus gadus pirms konvertācijas islāmā Birmingemā”.

Šajā darbā ir galvenā varone – Maija Borovkova no Ziepniekkalna. Ārēji dzīvespriecīga meitene, kuras izjūtu pasaulē dzīvo milzīga dzeltena lauvene. Šo galerijā "Daugava" izstādīto skulpturālo kompozīciju tēlnieks Aigars Bikše ir nosaucis par “Pieskārienu”.

Kā pastāstīja mākslinieks, skuķis zaķa tērpā var būt ikviens no mums. Taču tad kaut kas notiek, un saikne ar sabiedrību tiek zaudēta.

Maija Borovkova no Ziepniekkalna un viņas dzeltenā lauvene ir Bikšes radītie mākslinieciskie varoņi. Sekojoši autors viņai devis iespēju mainīt dzīvi un apseglot viņā mītošo lauvu.

“Mums viņa jau ir apprecējusies,” skaidroja Bikše. “Birmingemā pieņēmusi islāmu, viņa ir cits zaķis.”

Kaut arī zaķis no Ziepniekkalna un Birmingemas ir izdomāts tēls, autors piebilst, ka šis ir dokumentāls stāsts. Taču mākslinieks dokumentē, no informācijas plūsmas izvelkot tēlu.

Bikše stāsta, ka pie skulptūrām ir strādājis aptuveni gadu. Zaķis Maija Borovkova ir atliets bronzā, bet milzīgā lauvene darināta no koka. “Pieskāriens” galerijā Daugava būs skatāms līdz 29.septembrim, bet pēc tam to plānots izrādīt tālajā Filipīnu galvaspilsētā Manilā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti