Labrīt

Uzņēmums "Exonicus" izstrādājis traumu simulatoru

Labrīt

LTRK vadītājs: Ārkārtas situācijā uzņēmumiem jāpiešķir nodokļu brīvdienas

Izstādē "Māksla mīl Maskačku" apkopoti stāsti par Maskavas priekšpilsētu

Galerijā «Bazar’t» atklāta 30 mākslinieku izstāde «Māksla mīl Maskačku»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

30 mākslinieku stāsti par Maskavas priekšpilsētu no 12. marta skatāmi jaunajā izstādē “Māksla mīl Maskačku” galerijā “Bazar’t”. Turpat savu sesto personālizstādi sarīkojis arī metālmākslinieks Gints Zilbalodis.

Galerija “Bazar’t” Maskavas ielas rajonā nesen sākusi darbu un līdzās izstādēm piedāvā arī meistarklases, mākslas nodarbības bērniem un vēl citus ar mākslu saistītus notikumus.

Izstādē “Māksla mīl Maskačku” savu redzējumu par Maskavas priekšpilsētu izteikuši gandrīz 30 mākslinieki.

Apskatāmas gleznas, grafikas, tēlniecības darbi un fotogrāfijas. Kādam Maskačka attēlota reālisma virzienā, citam – abstrakcijā.

Izstādes idejas autore, viena no izstādes kuratorēm un dalībniecēm Evija Džonsone stāsta, ka viņa Maskačku iemīlēja, piedaloties grāmatas “Rīga no mākslinieku lidojuma” veidošanā, kad viņai vajadzēja fotografēt šo Rīgas rajonu.

“Skaidrs, ka Maskačka ir ļoti gleznieciska, salīdzinot ar citiem rajoniem, jo ir arī vēl tik daudz pussabrūkošu un dažādu celtņu, kas citur jau ir restaurētas un veido sakoptāku vidi,” norāda Džonsone.

“Bet šie Maskačkas nostūrīši ir radoši ļoti rosinoši.

Taču es domāju, ka arī Maskačkas šarma drīz vairs nebūs, tā ir tāda aizejošā laika liecība.

Otrkārt, kāpēc man patīk – šeit ir tāds centrs, kur ir ļoti daudz baznīcu. Es dzīvoju Bauskas ielā un braucu pāri tiltam katrreiz, un man patīk redzēt visus tos torņus un kupolus. It sevišķi Grebenščikova baznīcas kupolu, kurš savā zeltā spīd, - vienalga, vai ir saule vai apmācies. Tas liekas ļoti forši.

Interesanti, kā mans draugs teica – tādi personāži, kādus var redzēt Maskačkā, tādus pat pasakās nevar atrast.”

Evija Džonsone ir viena no izstādes dalībniecēm, dalībnieku vidū arī Dina Ābele, Inga Jurova, Kaspars Perskis, Gvido Kajons, Igors Bernāts un daudzi citi.

Galerijā “Bazar’t” vaļā vērta arī metālmākslinieka Ginta Zilbaloža personālizstāde. Jau tikko ieejot galerijā, uzmanību pievērš divi dzelteni objekti, kas atgādina zirnekļus, un šie objekti vēl arī kustas vai drīzāk pulsē vai elpo.

To autors Gints Zilbalodis skaidro: “Teiksim, tas tā kā pulss. Kad tu skrien ātri, tad tev ir straujāks pulss un dziļāka elpa. Un šitiem arī ir divi režīmi, viņi var elpot straujāk, dziļāk un var mierīgāk, meditatīvāk.”

Tieši laikā, kad Gints Zilbalodis aizrāvies ar meditāciju, šie objekti arī tapuši.

Mākslinieks stāsta: “Tai laikā es sāku ar jogu aizrauties, ar elpošanu un ar meditāciju, un tad man tas viss kaut kā dabiski ienāca arī darbos.”

Gints Zilbalodis ir metālmākslinieks. Skaidrības labad viņu varētu dēvēt par Gintu Zilbalodi senioru, jo nu jau gana slavenais animācijas filmas “Projām” veidotājs tādā pašā vārdā un uzvārdā ir viņa dēls.

Savai izstādei metālmākslinieks devis nosaukumu “Labi aizmirsts vecais”, jo tajā viņš vienkopus rāda dažādos gados tapušos darbus, vecākajam ir 26 gadi, bet jaunākie tapuši pērn.

“Gribēju paskatīties, kā tie kopā izskatās, un arī citiem parādīt, jo daži no tiem bēniņos stāv daudzus gadus un žēl, ka neviens neredz,” atklāj Zilbalodis.

Aplūkojot darbus, uzreiz var novērtēt, ka Gintam Zilbalodim ļoti patīk kukaiņi un vaboles. Ļoti izteiksmīgs ir gaismas objekts, veidots no alumīnija un dažādu šķiedru papīra, kas atgādina milzu vaboli.

Gints Zilbalodis
Gints Zilbalodis

Gints Zilbalodis atzīmē: “Tagad jau var visu atrast, nepieceļoties no krēsla. Bet toreiz, 90. gados, es gāju uz Nacionālo bibliotēku un skatījos kukaiņus, uz vietas kopēju, nesu mājās un mēģināju atlasīt, kas man noder.”

''Zaļi pelēkā'', ''Lidojošais vēzītis'', ''Kukainis zārciņā'' – ir daži no darbus raksturojošiem nosaukumiem.

Bet pērn, piemēram, mākslinieku iedvesmojis koks vai precīzāk dažādi tēli, ko koks pats, dabiskā veidā augot, izveidojis, un tā tapuši darbi – “Mēness rūķis” un “Latvijas tūkstošgades mūmijas”.

Abas izstādes galerijā “Bazar’t”, kas darbojas tirdzniecības centrā “Mols”, būs apskatāmas līdz 12. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti