Kultūras ziņas

Āgenskalna tirgus sāk darbu āra teritorijā

Kultūras ziņas

Intara Busuļa un Madaras Kvēpas oda laukiem

Jaunas izstādes galerijā "Bastejs"

Galerijā «Bastejs» aplūkojamas gleznas un gobelēni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 2.augusta galerijā “Bastejs” būs skatāmas divas jaunas izstādes. Ineses Vēriņas-Lubiņas gleznu izstāde “Dzelme”, kurā māksliniece ataino savas dvēsles dzīles, un tekstilmākslinieces Ivetas Vecenānes gobelēnu izstāde “Lielais mīlas sauciens”, kas cildina dabu, vasaru, mīlestību un laimes izjūtu.

Lai dziļāk izjustu kādu krāsu, māksliniece Inese Vēriņa-Lubiņa to  pietuvina sev arī ikdienas gaitās. Šajā eļļas gleznu sērijā viņa laidusies savas dvēseles dzīlēs, ko asociē ar ūdens dzelmes krāsu. Tāpēc zilās krāsas periods ir neizbēgams.

“Man patīk tā iejusties, patīk to redzēt sev apkārt, tas vienkārši notiek tā organiski, tas nav nekāds slēptais mērķis,” skaidro māksliniece.

Inesei netīk lietas parādīt skaidrās formās, viņas darbos drīzāk jāmeklē izjūta. Visas 15 gleznas ir vienots stāsts.

“No dabas būtu ņemti tie dziļumi, kur parasti ir kaut kas nesaprotams un nezināms, bet paralēli tas bija saistīts arī ar periodu, kurā es sevi meklēju un ieslīgu arī savos dziļumos. Un tad es secināju tādu lietu –  mēs tīksmināmies par to, kas mūs mazliet biedē, vienalga, vai tas ir okeānā zem ūdens vai sevī pašā. Un tā tīksmināšanās man likās, ka zaigo. Šī izstāde ir par to, kur ir visādas lielākais vai mazākas skumjas un neveiksmes, kas īstenībā spīd un aicina,” stāsta Inese Vēriņa-Lubiņa.

Citāda aina paveras virszemes spīdekļa – saules un mīlestības pielieto Ivetas Vecenānes gobelēnu ekspozīcijā “Lielas mīlas sauciens”. Daļa šo darbu ir atsauce uz viņas pašas rakstītu un ilustrētu grāmatu “Vectētiņš Antoniņš un mēs”, kas stāsta par vasaru Latgalē.

Krāsu salikuma dēļ “Kāpostu balteņi mīlas lidojumā” un “Saules pielietā pļava” esot jo īpaši sajūsminājis skatītājus Ukrainā.

“Šis man darbs, kas saucas “Zem spārna”. Šis man tāds senāks. Tas varbūt ir zem vanaga spārna, zem kura atradās mūsu māja. Jo reizēm vanadziņš aiznesa kādu cālīti, vistiņu, bet vectētiņš tikai noteica - savs kukainītis vien ir,” saka Iveta Vecenāne.

Māksliniece ilustrējusi vairākas grāmatas un veidojusi disku vāciņu ilustrācijas grupu “Iļģi” un “Patina” ierakstiem. Viņas darbi šogad apskatāmi Ķīnā, prestižajā galerijā ''798'' un Francijā, Versaļā, un arī pasaules tekstila Mekā – Uzbekistānā uz Ivetas Vecenānes darbu apskati ļaudis devušies pat desmitkārt. Bet izstāde Rīgā īpaša arī ar fizisko tuvumu skatītāja acīm.

“Lielās telpās tekstilu baudi pa gabalu, bet šeit viņš ļoti pietuvojas skatītajam,” ir pārliecināta māksliniece. 

Māksliniece priecājas arī par Latvijā aizsākušos gobelēnu mākslas atdzimšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti