Galerijā «Astronauts» aplūkojama mākslinieces Kristīnes Abikas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Galerijā “Astronauts” aplūkojama scenogrāfes Kristīnes Abikas izstāde “Antenas un satelīti”. Scenogrāfijas pieredze māksliniecei ļauj telpiski vizualizēt lietu un vides stāstus un iedomāties to iepriekšējo dzīvju fragmentus.

Kristīnes Abikas sena aizraušanās ir “neglancētie” priekšmeti. Izskaloti no jūras, atrasti krāmu tirgos, metāllūžņu nodošanas punktos un citās līdzīgās krātuvēs, tie veido personisko "kunstkameru", kas kļūst par iedvesmu zīmējumiem, skārdgleznām, objektiem. Rūsainas, savu laiku nokalpojušas metāla loksnes, to faktūra un estētika Kristīnes pasaulē atdzīvojas citā kontekstā.

“Antenas un satelīti” darbu sērija ir par saziņu – pateikto un noklusēto. “Aiziet kosmosā,” mēs sakām. Vai ziņa nonāk pie adresāta tieši tāda, kādu to iecerējis sūtītājs? Iespējams, daļa kaut kur ir pazudusi vai ceļā pārveidojusies, ja satelīti nespēj signālu precīzi pārraidīt, bet antenas – pārraidīto uztvert. Ziņas devējam un saņēmējam vienam bez otra ir iespējams, taču nav nozīmes funkcionēt.

“Trofejas” (no franču valodas vārda “trophée” - ieguvums) ir Kristīnes Abikas ieguvumi citāda veida medībās – mazi dārgumi, kas iekrīt acīs, nevis lamatās. Un, kā visas frofejas, arī šīs tiek celtas godā, lai palielītos - re, kas man ir pie sienas!

Kristīne Abika absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības un Scenogrāfijas nodaļas. Veidojusi scenogrāfiju un tērpus vairāk nekā 50 teātra izrādēm, saņēmusi vairākas "Spēlmaņu nakts" nominācijas, kā arī Čaikas balvu Krievijā. Teātrī īpaša sadarbība izveidojusies ar režisoriem Pēteri Krilovu un Ināru Slucku, bet mākslā - ar galeriju “Istaba”.

Izstāde apskatāma no 7. novembra galerijā "Astronauts“, Rīgā, Miera ielā 4. Izstādes darba laiks: no otrdienas līdz piektdienai no plkst. 12.00 līdz 19.00, kā arī sestdienās no plkst. 12.00 līdz 16.00. Atklāšanas pasākums norisināsies 6. novembrī plkst. 18.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti