Kultūras ziņas

Durvis ver Latvijas Okupācijas muzeja pastāvīgā ekspozīcija

Kultūras ziņas

Gintera Groisbeka solokoncerts

Laimdota Mūrnieka un Ilzes Laizānes gleznas galerijā "Antonija"

Galerijā «Antonija» skatāmas Laimdota Mūrnieka un Ilzes Laizānes gleznas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Klasiskās mākslas galerijā “Antonija” aplūkojamas divas izstādes – modernista Laimdota Mūrnieka 100 gadu atceres izstāde un mūsdienu gleznotājas Ilzes Laizānes daiļrade, kas rodas dabas, ceļojumu un mākslas vēstures iespaidos. 

Galerijā "Antonija" iekārtotas divas jaunas glezniecības izstādes. Latviešu modernisma klasiķa Laimdota Mūrnieka simtgades izstāde atklāj mākslinieka daiļrades spektru.

Galerijas īpašnieks Norberts Sarmulis stāsta: "Nepārspīlējot – Laimdots Mūrnieks ir Latvijā 20. gadsimta otrā pusē viens no izcilākajiem māksliniekiem, kurš ir tajā laikā strādājis. Viņš 1954. gadā beidza akadēmiju un tad, desmit gadu laikā ļoti intensīvi strādājot un meklējot,  atrada savu unikālu klasiskā modernisma rokrakstu, kurā viņš turpināja strādāt no 60. gadu vidus līdz mūža beigām."

Mākslinieks Laimdots Mūrnieks bijis sabiedriski aktīvs un ieņēmis amatus gan Mākslinieku savienībā, gan dažādās citās sabiedriskās organizācijās. Aktīvā dalība izstādēs viņa darbus aizveda plaši pasaulē.

"Tās kompozīcijas ir arī tādas, kas ir tīri dabas kompozīcijas, tie ir koki ar sauli, un viņas ir tādā klasiskā  modernisma garā gleznotas, un tajos 60., 70. gados tas bija sevišķi, tā kā Latvijā neviens tādā veidā nestrādāja. Tādēļ tas ir nozīmīgs jaunrades sasniegums. Un vēl, protams, ir tas, ka to ievēroja ne tikai šeit, bet visā Padomju Savienībā un ne tikai. Viņš ir arī vienīgais latviešu mākslinieks, kuram padomju laikos ir bijušas gan personālizstādes, gan grupu izstādes – nevar teikt, ka gndrīz visā pasaulē, bet Japānā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Kanādā, ļoti daudzās Eiropas valstīs," uzsver Sarmulis.

Šobrīd ļoti rosīgi glezniecībā darbojas Ilze Laizāne. Viņas darbos sastopams pārlaicīgs skaistums, sieviešu tēli ir it kā no aizgājušiem gadsimtiem ar krāšņām rotām, lauku idillē sastopami putni un zvēri un ceļojumu iespaidos dzimušas emocijas.

"Katrs ceļojums atstāj kaut kādu iespaidu; es nesen atgriezos no Spānijas, kur pabiju mēnesi, un mani tas viss tik ļoti ietekmēja. Man pašai raksturs ir tāds, man viss ahh un uhh, un tur viss, kas apkārt notiek, tā enerģētika, krāsainība, tā deja, tas man liekas tik ļoti mans, ka pat varētu tur dzīvot," teic māksliniece. "Tad es to izlieku savos darbos; pagaidām Spānija ir ņēmusi virsroku, jo tas mani ļoti ietekmēja. Iepriekšējos gados, kad biju Meksikā, tad, man atgriežoties, bija tik šausmīgi krāsaini darbi, ka es pati biju pārsteigta!"

Ilze Laizāne glezniecībai pievērsusies jau apzinātā vecumā, vispirms apgūstot pamatus Kārļa Dobrāja studijā, līdz, skolotāja iedvesmota, piepildījusi sapni un iestājusies Latvijas Mākslas akadēmijā, pakāpeniski iegūstot divus maģistra grādus – vienu glezniecībā, otru – grafikā.

Galerijā “Antonija” papildus iekārtota arī neliela grafikas izstāde, veltīta Genādija Suhanova piemiņai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti