Kultūras ziņas

Mūzikas un lasījumu vakars "Maija. Mūžam"

Kultūras ziņas

LUX Kino balvai – 10

Konceptuālisma šedevri galerijā "Antonija"

Galerijā «Antonija» - konceptuālisma šedevri no Mati Miliusa kolekcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgā durvis vērusi interesanta izstāde-izsole, kurā apskatāmi igauņu laikmetīgās mākslas kolekcionāra Mati Miliusa kolekcijas darbi. Tos kolekcionārs dzīves laikā vāca gan bijušajā Padomju Savienībā, gan jau neatkarību atguvušajās Baltijas valstīs. Daļa no trīs tūkstošiem darbu apskatāma galerijā “Antonija”.

Klasiskās mākslas galerijā „Antonija" šobrīd vienlaikus notiek divas izstādes. Vienā apskatāmi gan vecmeistaru, gan mūsdienu mākslas, grafikas un porcelāna darbi, bet otra ir kā īpašais notikums ar neparastā igauņu kolekcionāra Mati Miliusa unikālās kolekcijas darbiem, kas galerijā “Antonija” nonākuši pēc viņa nāves.

"Mati Miliusa kolekcija radusies visā viņa dzīves laikā, jo viņš sāka kolekcionēt jau no 17 gadu vecuma 1960. gados un turpināja veidot kolekciju līdz pat mūža beigām," norāda mākslas galerijas „Antonija” direktors Norberts Sarmulis. "Kopumā kolekcijā bija ap 3000 mākslas darbu. Būtiskākā kolekcijas daļa – krievu avangarda konceptuālistu darbi, ko viņš ieguva, vairākkārt viesojoties Maskavā un Pēterburgā. Tur ir tādi slaveni krievu konceptuālisti kā Iļja Kabakovs, vai Čaikovs, vai Svens Gunlaks, kurš uzskatāms par konceptuālisma aizsācēju Krievijā."

Krievijas nonkonformisma un konceptuālisma spilgtāko pārstāvju mākslas darbi uzskatāmi par vērtīgākajiem no kolekcionāra Mati Miliusa trīstūkstoš darbu lielās kolekcijas. Jo, piemēram, Iļja Kabakovs – viens no ievērojamākajiem konceptuālās mākslas māksliniekiem visā pasaulē – pirms vairāk nekā 20 gadiem pārcēlies uz dzīvi Ņujorkā, un viņam pavisam drīz būs izstāde Londonas galerijā “Tate Modern”.

Mati Miliusa kolekcijas izstādē bez izcilajiem krievu māksliniekiem ir arī daudzu latviešu mākslinieku vārdi: Līga Purmale, Biruta Delle, Pauls Postažs, Lilija Dinere vai Andris Breže. Izstāde galerijā “Antonija” apskatāma līdz 5. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti