Galerijā «Alma» būs skatāma Vikas Ekstas izstāde «Zvaigznīte»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 11. jūnija līdz 30. jūlijam Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmā NEXT 2021 galerijā “Alma” būs skatāma Vikas Ekstas izstāde “Zvaigznīte”, informēja biennāles organizatori.

Domājot par to, kā cilvēces un cilvēka attīstību veicinājuši un kā vēsturiski tikuši izmantoti zirgi, māksliniece devās uz kādu stalli Latgalē, lai tiktos ar tur turētiem “paraugzirgiem” (“model horses”). Pētot izplēnošo darba zirga tēla simboliski uzlādēto un fotogēnisko potenciālu, izveidota attēlu sērija, kas apvienota vienā lielizmēra darbā.

Vikas Ekstas prakses centrā ir kādas konkrētas tēmas, vietas vai subjekta/objekta analīze caur fokusētu un fotogrāfijas medijā dzimušu skatu uz apskatāmo tēmu, vietu vai subjektu/objektu, kas līdz šim ir bijis gan pašportretu sērija, gan ezera dokumentēšana, gan partnera fiksēšana, personai atrodoties miegā.

Šoreiz viņas intereses centrā ir zirgs. Zirgs kā publiskas telpas sastāvdaļa, kā statusa simbols un lietderības vai nelietderības (kā zirga, tā viņa saimnieka) mēraukla. Izstādes pieteikumā skaidrots: “Gadsimtiem ilgi zirgs ir bijis neaizvietojams “rīks” cilvēka veidotajā pasaulē, klātesošs ikdienas urbānajā publiskā telpā, kara zonās, laukos. Mūsdienās, kad cilvēkiem ir zudusi praktiska vajadzība pēc zirga darba spēka, tā tēla nozīme un funkcijas ir mainījušās. Ir palikuši galēji pretmeti – no vienas puses tā sauktās augstās kultūras uzturēšana – dalība prestižos sporta pasākumos aristokrātu un finansiāli apdāvināto izklaidei un ekonomiskajiem ieguvumiem, no otras puses – “laika kavēšana” un attiecības ar veciem, vientuļiem, pamestiem un nereti maznodrošinātajiem rurālajās teritorijās.”

Šāda ir arī Vikas Ekstas darba galvenās varones – ķēves Zvaigznītes – realitāte, kurai aiz gara laika (tai skaitā piespiedu dīkstāves) tiek izdomāti un piešķirti dažādi darbi, piemēram, saimnieku vešana kamanās, kartupeļu ecēšana un citi, tikai tāpēc, lai iepriecinātu gan pašu zirgu, gan saimniekus. Rezultāts ir fotogrāfisks darbs, kura pamatā ir Zvaigznītes kā darba zirga tēla studiju izspēlēšana. Fotografējot Zvaigznīti dažādās situācijās un iemūžinot viņas ķermeņa fiziskās kvalitātes, Vika Eksta pēta plēnošo darba zirga tēla simboliski uzlādēto un fotogēnisko potenciālu.

Izstādes ekspozīcijas pamatā ir viena kadra – apcerīga, turpat konotācijas ar vienradzi izraisoša Zvaigznītes vidējā plāna portreta 3/4 pagriezienā – izspēlēšana 28 turpinājumos. Tos apvienojot vienā lielizmēra darbā, no kreisās uz labo galerijas telpas pusi, stāvošas figūras acu augstumā, cieši blakus viena otrai ir novietotas baltos rāmjos ierāmētas trīs līdz piecas šī viena kadra versijas.

Izstādes kuratore ir Astrīda Riņķe, izstādes teksta autore – Zane Onckule.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles programma NEXT ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. NEXT uzmanība tiek pievērsta Baltijas, Ziemeļvalstu un citu Eiropas valstu jaunajiem māksliniekiem, kas vēl ir savas radošās karjeras sākumā. Iepazīstinot ar jauniem, perspektīviem autoriem, NEXT programma nodrošina redzamību un platformu, lai mākslinieki un kuratori varētu pieteikt sevi plašākā kontekstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti