Gaismas un materiālu spēles izstādē «Planetarium»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Arhitektūras muzejā ceturtdien atklās Arvīda Endziņa gaismas dizaina izstādi „Planetarium”. Ar to autors atzīmēs savu 50 gadu jubileju. Arvīds Endziņš ir tā dēvētā „unikālā dizaina” pārstāvis Latvijas mākslā. Jau kopš studiju laikiem viņa sirdslieta ir gaismas ķermeņi, kas būs uzmanības centrā arī jaunajā izstādē. Tematiski darbi raisīs asociācijas ar zvaigznēm un citiem debesu spīdekļiem.

Metālmākslinieka Arvīda Endziņa darbnīca ir ļoti interesanta pasaule. Te atrodas vairākas dažāda lieluma virpas, metināmais aparāts, valcis, ko izmanto, lai materiāls iegūtu vajadzīgo biezumu, arī palielināmais stikls un  metināmā maska, kas aizsargā acis.

Līdzās lielajiem priekšmetiem īpaši interesanti ir pētīt milzīgo daudzumu dažādo sīkumu. Uzmanību pievērš skapis ar daudzām mazām atvilktnītēm, uz kurām izlasāmi uzraksti - visādas naglas, putuplasta bumbas, mazi akmeņi, naudiņas, kas ataino, kādu saturu katra atvilktnīte sevī glabā.

„Nu tas ir tā kā Dainu skapis, atvilkņu ir tik daudz, ka ar nosaukumiem jāpiefiksē, kas katrā ir iekšā. Kaut gan, ja kaut ko vajag, man jau uzreiz roka stiepjas pareizajā virzienā. Ir jau vēl tādi paši skapji ar visādām ķimikālijām, apstrādes beigās virsmas vienmēr prasa visādas skābes un ķimikālijas,” rāda Arvīds Endziņš.

Tā kā Arvīds Endziņš galvenokārt veido gaismas ķermeņus, darbnīcā ļoti daudz ar elektrību saistītu sistēmu un piederumu:

Kultūras Rondo saruna ar Arvīdu Endziņu
00:00 / 13:24
Lejuplādēt

„Lampa un gaisma ir tomēr saistīta ar elektrību, kas uzliek zināmus pienākumus un atbildību. Man gan daudzām ir zemsprieguma elektrība - jaunās LED gaismas emisijas diodes, bet vienalga - viss ir jāizgatavo tā, lai būtu droši”.

Darbnīcai blakus esošajā mākslinieka mājā atrodas darbnīcā tapušais rezultāts - izstādes darbi, jau gatavi ceļam uz izstādi Arhitektūras muzejā.

Izstādes kodols ir pavisam jauni, vēl šogad tapuši gaismas ķermeņi, kuros Arvīds Endziņš izmantojis savu iemīļoto materiālu - alumīniju. Darbi ir vizuāli ļoti skaisti un atgādina kādus debesu ķermeņus vai satelītšķīvjus, ļoti svarīga tajos ir alumīnija faktūras saspēle ar gaismu.

„Formāti ir apaļi un atgādina mēnesnīcas, pilnmēnešus, zvaigznes vai satelītšķīvjus. Kā materiāls man ļoti patīk alumīnijs, ar kuru var strādāt atšķirīgāk nekā ar tradicionālajiem metālmākslinieku materiāliem - misiņu, varu, tēraudu. Es jau gadus desmit esmu alumīniju tā iemīļojis, ka savos darbos bez tā vairs nevaru. Tur veidojas dažādas faktūras, kas slīdošas gaismas rezultātā tiek ļoti interesanti izceltas,” stāsta Arvīds Endziņš.

Līdzās alumīnija objektiem kā kontrasts izstādē būs skatāmi arī no plāna koka darināti gaismas ķermeņi, kas ir dažādas variācijas par māksliniekam nu jau vairākus gadus tuvo palmu tēmu.

Arvīds Endziņš stāsta, ka idejas darbiem viņam rodas no ļoti dažādiem iespaidiem, situācijām un arī izraudzītajiem materiāliem. Nesen viņš ar studentiem bijis Metāla mākslas simpozijā Rēzeknē, kur savācies materiālu, kas varētu kalpot kādu jaunu, nenopietnāku darbu tapšanai:

„Izstādes tēma bija saistīta ar to, ka mēs varējām brīvi darboties pa metāllūžņu savākšanas punktu, kas ir metālmākslinieka paradīze. Mēs tur bijām kādi divpadsmit, un kopā mēs kādas trīs tonnas metāllūžņu izvilkām ārā. Es izvilku cik tur lāpstas un pannas, no kurām tad arī kādreiz taps darbi. Bet ne šoreiz, šoreiz izstāde ir mazliet nopietnāka”.

Arvīda Endziņa gaismas dizaina izstādi „Planetarium” atklās ceturtdien Arhitektūras muzejā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti