Labrīt

Ukraiņu stāsti. Marija Korobko: Esam satriekti, ka karš vēl nav beidzies

Labrīt

Latvija plāno atteikties no Krievijas dabasgāzes. Termināli plāno būvēt tuvāk Inčukalnam

Metālmākslinieces Dinas Dubiņas izstāde ''Gaismas pusē'' aplūkojama galerijā "Bazar’t"

Gaismas enerģija – metālmākslinieces Dinas Dubiņas izstādē «Gaismas pusē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Metālmāksliniece Dina Dubiņa allaž uzsvērusi, ka ar savu mākslu cenšas vairot gaismu un labas emocijas. Tāda ir arī viņas jaunākā izstāde "Gaismas pusē", kas tikko vaļā vērta galerijā "Bazar’t". Izstādē skatāmas gleznas, miniatūras un rotas, veidotas viņai raksturīgajā karstās emaljas tehnikā.

Izstādes "Gaismas pusē" jaunākie darbi tapuši aizvadītajā gadā un šī gada sākumā un izrādījušies pravietiski. "Galvenais jau, ka tagad ir skaidrs, kurš ir kurā pusē. Es esmu gaismas pusē. Un es ceru, ka mani darbi arī to gaismas enerģiju nes," ar šiem vārdiem Dina Dubiņa ievada izstādes atmosfērā, ko tā arī nosaukusi "Gaismas pusē".

Viņas darbi gan simboliskā, gan tiešā nozīmē sevī glabā saules un uguns enerģiju, jo karstās emaljas tehnika, kurā viņa strādā, ļoti cieši saistīta ar uguns stihiju: "Materiāli ir kapars un zelts, kas ir saules zīmes. Emaljas tapušas ugunī, un paši darbi kopumā ir apdedzināti 1000 grādos. Tā ka tā ir tīra, attīroša uguns enerģija."

Izstādi veido gan dažādos gados tapušu darbu izlase, gan jaunākie darbi no pagājušā gada un šī gada sākuma. Darbs "Košais saulriets" ar šausmīgi skaistu saulrietu, kā saka pati autore, un darbs "Šķelšanās" dzeltenzilās krāsās izrādījušies dīvaini pravietiski. "Jo laikam jau brīžiem mākslinieks redz kaut ko iepriekš vai vismaz sajūt. Tas viens darbs, zili dzeltenais, tapa janvāra beigās. Man īpaši netipisks – tāds zili dzeltens.

Es domāju, ko es taisu vispār? Beigās sev tā noteicu, nu, saplēsts Ukrainas karogs… nu, nevar būt… Bet, nu, redz kā ir sanācis!"

stāsta māksliniece.

Dinas Dubiņas personālizstāde "Gaismas pusē"
Dinas Dubiņas personālizstāde "Gaismas pusē"

 

"Un te atkal saulrieti. Pagājušajā gadā bija, kā es saku – šausmīgi skaisti saulrieti. Viņi bija šausmīgi – sarkani, ļoti koši. Un man visu laiku atmiņā bija tā frāze – sarkanas debesis, tas uz kariem. Un es atkal pie sevis – nu, nevar būt…"

Dinas Dubiņas personālizstāde "Gaismas pusē"
Dinas Dubiņas personālizstāde "Gaismas pusē"

Izstādē ir arī četrām stihijām – ugunij, ūdenim, zemei un gaisam – veltīts cikls, darbi ar gadalaiku noskaņām, darbi ar sarkaniem ķiršiem, kas ir Dina Dubiņas iemīļota tēma, jo, viņasprāt, tie izplata īpašu prieka enerģiju.

Dinas Dubiņas personālizstāde "Gaismas pusē"
Dinas Dubiņas personālizstāde "Gaismas pusē"

Jau daudzu gadu garumā viņai ļoti tuva ir arī eņģeļu tēma, un, kā viņa pati saka, – tad šoreiz eņģeļi viņai nākuši tik daudz kā nekad: "Visa pagājušā gada beigās un šogad, kā jau es "Facebook" rakstīju – eņģeļi vien nāk! Visu laiku eņģeļi. Nu, jūt kaut kādu viņu tuvumu! Un šis ir erceņģelis Mihaels, kas ir eņģeļu karapulku vadonis, ļoti spēcīga enerģija viņam ir. Šis ir eņģelis Gabriels, kas sargā debesu vārtus. Man ir viņš ir ar iekausētu 22 karātu zeltu. Es jau domāju – pietiks, bet vēl viens eņģelis man nepavisam nelika mieru, un tas ir erceņģelis Kasiels. Viņš mūsdienās acīmredzot ir ļoti vajadzīgs, jo tas ir eņģelis, kas remdē bēdas, dusmas, skumjas, noslauka asaras un dod mieru. Un šis ir erceņģelis Samuels – mīlestības eņģelis. Un jocīgi – viņš man bija izlikts pagājušajā gadā jau divās izstādēs, un cilvēki nāca daudzkārtīgi pie viņa kā pie svētbildes. Kaut kas viņā tāds ir."

Dinas Dubiņas personālizstāde "Gaismas pusē"
Dinas Dubiņas personālizstāde "Gaismas pusē"

Dina Dubiņa mākslā ir jau vairāk nekā 45 gadus, vairāk nekā 30 gadu viņas mīlestība ir karstās emaljas tehnika. Turklāt viņa ir viena no retajiem māksliniekiem, kas strādā ar juvelieru emalju arī lielajos formātos. Juvelieru emaljas, ko viņa izmanto, ir tādas pašas, ko savos darbos savulaik izmantoja slavenais Faberžē blakus dārgakmeņiem un cēlmetāliem.

Galerijas "Bazar’t" vadītāja Inese Drone dēvē Dinas Dubiņas darbus par mūžīgo mākslu, jo viņas no kapara veidotās kompozīcijas, kas pārklātas ar emalju, nepakļaujas ne saules gaismas, ne mitruma ietekmei: "Es viņu uzskatu par vienu no visvērtīgākajiem māksliniekiem, jo tas, ko Dina Dubiņa var izdarīt – tehnoloģiski un materiālu ziņā, arī tajā visā ķīmiskajā procesā – tā neviens pasaulē nemāk strādāt. Jo tas ir tas pats materiāls, ko liek uz slavenajām Faberžē olām.

Tā ir mūžīgā māksla. Nu, man, piemēram, mājās bija ugunsgrēks, un daži darbi aizgāja bojā. Dinas darbi neaizietu.

Tur vienkārši sadegtu rāmītis, tas būtu jāpārrāmē, bet principā tā ir mūžīgā māksla. Viņai pašai mājās darbi ir uz fasādes, ir bijis cilvēks, kas ir gribējis ar tiem baseinu noklāt. Maskavas ''Gazprom'' šefam ir desmit viņas lielie darbi. Viņai ir bijušas ap 200 lielu izstāžu. Tur ir vērienīgums. Viņa rada mākslu gaismai un priekam."

Jaunajā izstādē "Gaismas pusē" līdzās lielformāta emaljas darbiem skatāmas arī miniatūras un rotas, kas arī katra ir kā vesels stāsts, un, kā uzsver pati Dina Dubiņa, – tās ir rotas sievietēm – personībām ar augstu pašapziņu, kuras apzinās savu unikalitāti.

Izstāde galerijā "Bazar’t", kas atrodas tirdzniecības centrā "Mols", skatāma līdz maija vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti