Kultūras rondo

Eksperimentālais pasaules gals. Ieva Balode un Lāsma Bērtule par kino festivālu "Process"

Kultūras rondo

Padomju laiks un modernista Dmitrija A. Prigova dzeja. Studijā - Ilmārs Šlāpins

Agneses Čemmes un Esteres Betijas Grāveres izstāde "Lūdzu, uzgaidiet!" galerijā "Smiļka"

Gaidīšanas meditatīvais aspekts – galerijā «Smiļka» pēdējās dienas skatāma izstāde «Lūdzu, uzgaidiet!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Lūdzu, uzgaidiet!” – tāds nosaukums dots ceturtajai šīs vasaras kopizstādei Āgenskalna galerijā “Smiļka”, kas skatāma līdz 25. augustam. Tās autores – Agnese Čemme un Estere Betija Grāvere – atklāj gaidīšanas plašo amplitūdu, arī gaidīšanas meditatīvo aspektu. Turklāt mākslinieču darbus vieno liela darbošanās ar rokām – tā ir keramika un pinumu sērija. 

Turpinot “Smiļkas” vasaras sezonas izstāžu sēriju, ekspozīcijā “Lūdzu, uzgaidiet!” sabalsojas vizuālās mākslinieces Agneses Čemmes un grafiķes, šobrīd vizuālās komunikācijas nodaļas maģistrantes Esteres Betijas Grāveres pārdomas par tēmu “gaidīšana”. 

“Gaidīšana ir tāda lieta, kas mums mūsdienās pietrūkst. Mēs katru momentu aizpildām ar nākamo lietu, domu, steigu, telefonu. 

Tas moments, kad mēs varētu apsēsties un pagaidīt vai ilgoties pēc kaut kā, arī ir svarīgs – tāds varbūt meditatīvs aspekts,”

Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” stāsta Čemme. Viņa skaidro, ka tēmu tvērušas plaši, proti, ne tikai nodarbojušās ar apceri, bet arī radījušas konkrētus elementus, kas asociējas, piemēram, ar gaidīšanu rindā. 

Grāvere papildina, ka izstādes kontekstā tostarp apdomāts jēdziens “liminālā telpa”: “Tā ir atrašanās mazliet ne šur, ne tur – 

tu esi izdzīvojis vienu, diezgan lielu periodu, no kura šobrīd vari teikt, ka esi ārā, bet neesi ienācis nākamajā periodā. Principā – uzgaidāmā telpa.”

Savu sadarbību divu mēnešu garumā mākslinieces sauc par veiksmīgu, atzīmējot, ka izstādes atklāšanā viņu radošajam tandēmam pievienojās horeogrāfe Jana Jacuka. Kā īpašu vērtību Grāvere uzsver amatnieka rokas piesišanu – Čemmei tā ir keramika, bet viņai – nesen uzsāktā pinumu sērija, kas ļauj darbu iznest ārpus vienas plaknes, – un pašu galerijas telpu. 

Noslēdzošo – piekto – šīs sezonas izstādi veidos mākslinieces un māsas Ieva Putniņa un Zane Hanele Putniņa. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti