Rīta Panorāma

Valentīna Eiduka: tereneris nav psihologs

Rīta Panorāma

Dokumentālā filma "Tapieris"

Frančeskas Kirkes izstāde "La Fiesta"

Frančeskas Kirkes «La fiesta» - dzīves svinēšana mūzikas pavadībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Dzīves svinēšana notiek mūzikas pavadībā,” stāstot par savas jaunās izstādes „La fiesta” tapšanu jautras un pozitīvas mūzikas pavadībā, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo” norāda māksliniece Frančeska Kirke.

Galerijā „Māksla XO” līdz 10.martam skatāma mākslinieces Frančeskas Kirkes darbu izstāde „La fiesta”.

"La fiesta” nav parasta izstāde, jo māksliniece ir būtiski mainījusi savu darbu pasniegšanas stilu. "„La fiesta” - par spīti. „La fiesta” - veids, kā izvairīties no nepatikšanām un ignorēt nāvi," - tā izstādes jēgu piesaka māksliniece Frančeska Kirke. Viņa svin dzīvi. Koši, ar lieliem otas triepieniem, spīguļiem un konfeti krāsu mirdzumu.

Dzīves svinēšanu un tās izpausmes Frančeska Kirke meklējusi citās tautās un kultūrās, pētot rituālus. Svinētāji ir Brazīlijas karnevāla dejotāja, četri apokalipses jātnieki, puisis   no   Nigēras, "afterparty" meitene, klauns, zēns no Kajapo cilts, Villijs Muns, dejojošas nimfas, nāve un konfeti"

„Ar sev raksturīgo eleganci, vieglu ironiju, izsmalcinātu tehnikas meistarību un mērķtiecīgi virzītu provokāciju Frančeska Kirke vienu oriģinālu pārvērš savā oriģinālā, savieno gadsimtus ar šodienu,” par mākslinieci raksta Ilze Žeivate.

Es sev tā apniku, tik šausmīgi sev apniku, ka man gribējās kaut ko savādāku. Un es izvēlējos uztaisīt izswtādi „La fiesta”,” norāda Kirke.

Māksliniece sev uzstādījusi uzdevumu atkāpties no tā, kāda viņa bijusi līdz šim, uztaisīt ko krāsainu, lielus portretus.

Man iepatikās vienkārši taisīt lielas sejas uz šo mirkli,” atzīst māksliniece.

Intervijā raidījumā „Kultūras Rondo” māksliniece atklāj, ka gleznoja skanot jautrai un pozitīvai mūzikai, taču ne vienmēr tas attaisnojies.

„Kādreiz tas rada pārlieku drošību par iznākumu, jo, kad tu glezno mūzikas pavadībā, šķiet, ka viss ir šausmīgi labi padevies, bet, kad nākamajā dienā atnāc uz darbnīcu, izrādās, ka nav nemaz tik forši,” stāsta Kirke.

Dzīves svinēšana tomēr notiek mūzikas pavadībā,” uzsver māksliniece.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti