Kultūras ziņas

Egonam Dombrovskim – 50

Kultūras ziņas

Apstiprina Kultūrpolitikas pamatnostādnes līdz 2027. gadam

Kuldīgā atklāta izstāde "Mirklis citur"

Fotoizstādē Kuldīgā iemūžināti desmit jauniešu ar īpašām vajadzībām stāsti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Arī fotogrāfija ir veids, kā uzrunāt sabiedrību un iepazīstināt ar to pasauli, kurā dzīvo cilvēki ar īpašām vajadzībām," saka fonda "Nāc Līdzās!" vadītāja Sarma Freiberga. Desmit jauniešu stāsti iemūžināti fonda vēsturē nebijušā fotoizstādē "Mirklis citur". Izstāde apskatāma Kuldīgas Mākslas namā.

Fotogrāfijā jauna sieviete koši sarkanos svārkos dejo uz ielas. No kādas citas uz mums noraugās smaidīgs mednieks vai karalis. Tikai izlasot vai noklausoties fotomodeļu ierunātajos stāstos, atklājas reālā pasaule. Tie ir 10 jaunieši ar īpašām vajadzībām, kas darbojas fondā "Nāc līdzās!". Viņi ir no dažādām Latvijas vietām – Rīgas, Babītes, Dobeles, Mālpils, Ādažiem, Aizputes un Kuldīgas. Katrs no viņiem sadzīvo ar kādu funkcionālu traucējumu. Fotogrāfiju izstādei dots nosaukums "Mirklis citur".

""Mirklis citur" tas bija maniem modelīšiem, kas iejutās karaļos, laumiņās un pārsteidza mani, arī man tas bija mirklis citur, tas bija jūsu pasaulē," skaidro fotogrāfe Ieva Benefelde.

Fonds ar fotogrāfiem sadarbojas jau daudzus gadus, bet foto autori vienmēr bijuši paši fonda dalībnieki. Šādi, kad viņi paši kļūst par foto modeļiem, ir pirmo reizi.

Fonda vadītāja Sarma Freiberga uzsver: "Es vienmēr esmu stāstījusi, ka ir jāizglīto sabiedrība, un šī fotogrāfiju izstāde ir tāda pati kā cita informācijas nodošana."

Izstādes centrā ir īsi citāti no jauniešu stāstiem. Tie atklāj pavisam vienkāršas vēlmes un sajūtas – sāp meitenes atraidījums, vēlme pēc savas ģimenes, kādam patīk staigājošo cilvēku domāšana un sabiedrība. Viena no modelēm Laima Mūrniece savā audio ierakstā saka: "Cilvēki ir gaisma cits citam."

"Manuprāt, tas ir svarīgi. Īpaši tādos laikos kā šie ir jābūt gaismai cits citam, jābūt vienotiem," viņa paskaidro.

Izstāde Kuldīgas Mākslas namā būs skatāma līdz 27. martam. Pēc tam tā ceļos uz Eiropas Savienības māju Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti