Fotogrāmatu konkursā «Self Publish Riga» uzvar krievu fotogrāfes darbs par mātes un dēla attiecībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No vairāk nekā simt starptautiskajam "Self Publish Riga" konkursam iesūtītajiem fotogrāmatu maketiem ekspertu žūrija par labāko atzinusi krievu fotogrāfes Nadeždas Jermakovas veidoto “An Ordinary Story” (“Parasts stāsts”), informēja konkursa rīkotāji. Finālistu darbi un citas fotogrāmatu kolekcijas apskatāmas izstādē ISSP galerijā līdz 1. jūlijam.

Uzvarētājus izvēlējās starptautiska žūrija – fotogrāmatām veltītās izstāžu un izglītības platformas un izdevniecības “Self Publish, Be Happy” dibinātājs un vadītājs Bruno Keskels (Bruno Ceschel, Itālija/Lielbritānija), neatkarīgās izdevniecības “Skinnerboox” dibinātājs un vadītājs Milo Montelli (Milo Montelli, Itālija), kuratore Darja Tuminas (Daria Tuminas, Krievija/Holande), grafikas dizainers Aleksejs Muraško (Latvija) un ISSP galerijas kuratore, fotogrāfe un žurnāliste Evita Goze (Latvija).

Pirmo vietu ieguva krievu fotogrāfes Nadeždas Jermakovas (Nadezhda Ermakova) grāmata “An Ordinary Story”, kas veltīta autores dēlam Fjodoram. "Smeldzīgā un aizkustinošā veidā tā stāsta par zēna pieaugšanu, sapni pacelties spārnos kā putnam un mātes mīlestību," atklāja ISSP galerijas pārstāvji.

“Jermakovas grāmata ir parupji izgatavota, toties ar lieliskām fotogrāfijām un intīmu, aizkustinošu stāstu par mātes un dēla attiecībām, kurā savijas attēls un teksts.

Tās nostalģisko noskaņu izceļ raupjais dizains un dzeltinātās lapas, kas atgādina senas grāmatas un padomju estētiku. Stāsts kādam var šķist naivs, taču, iespējams, tieši siltā sajūta, kuras pamatā ir dzīva cilvēciskā saikne, ko šī grāmata spēcīgi izstaro, ir tieši tas, kas nepieciešams pēc cīņas ar pandēmiju pusotra gada garumā,” teikts žūrijas pamatojumā. Uzvarot konkursā, Nadežda Jermakova ieguvusi iespēju veidot izstādi ISSP galerijā nākamā "Self Publish Riga" pasākuma laikā.

Par labāko fotogrāmatas maketu no Baltijas valstīm, kas saņems balvu no fotodrukas un ierāmēšanas uzņēmuma “fineArtPrint.lv”, žūrija atzina lietuviešu mākslinieces Ingas Navičkaites–Drāsutes (Inga Navickaitė-Drąsutė) veidoto “Half Houses” (“Pusmājas”) – pārdomas raisošu izdevumu par trūkumu, zaudējumu un neizstāstīto vēsturi, ko sevī glabā Viljampoles apkaime Kauņā. “Inga Navičkaite-Drāsute ir pārvērtusi lokālo Kauņas arhitektūras fenomenu vēsturiskā atsaucē un akūtā metaforā par traģēdiju un nelabojamu zaudējumu. Ikdienas urbāno ainavu defamiliarizācija kombinācijā ar fotogrāfijas spēku un vienkāršo, bet pārdomāto grāmatas dizainu uzreiz iesaista lasītājus. Atsevišķie teksti ļauj izprast kontekstu, vienlaikus neaizēnojot vizuālo materiālu,” komentēja žūrijas loceklis Aleksejs Muraško.

Ingas Navičkaites–Drāsutes grāmata “Half Houses”
Ingas Navičkaites–Drāsutes grāmata “Half Houses”

Starp žūrijas izvēlētajām 34 labākajām grāmatām ir arī piecu latviešu autoru darbi – Lindas Boļšakovas “You don’t belong here more than anything else: a field study in universal abandonment” (“Tu šeit neesi vairāk iederīgs par jebko citu: lauka pētījums par vispārēju pamestību”), Indras Gleizdes “Analysis and Other Sorceries” (“Analīze un citas burvestības”), Rūtas Kalmukas “Duplicates” (“Dublikāti”), Filipa Šmita “Post No Bills” (“Reklāmas neizvietot”) un Ievas Ozoliņas “Derīgs līdz 2014”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti