Kultūras rondo

Aktīvā dzīves pozīcija pandēmijas laikā. Saruna studijā ar ģitāristu Mārci Auziņu

Kultūras rondo

Mākslas muzejā "Rīgas Birža" aizsākts jauns cikls "Āzijas mākslas stāsti"

Mārtiņa kapos atklās Elīnas Semanes izstādi "Viss ir sūds, izņemot čuras"

Fotogrāfe Elīna Semane: Pret fotogrāfijām cilvēkiem ir asāka reakcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Turpinās Rīgas Fotomēnesis, un 10. jūnijā bija plānota fotogrāfes Elīnas Semanes fotosērijas “Viss ir sūds, izņemot čuras” atklāšana Mārtiņa kapos. Māksliniece vaļsirdīgi dokumentē savu ikdienu, kuru ietekmē sarežģītas savstarpējās attiecības un nestabilie iekšējie stāvokļi – šodienas jauniešu izaugšanas un sevis meklējumu pavadoņi.

"Es varu paskaidrot nosaukumu, jo tas ir izraisījis rezonansi medijos. Cilvēkiem ne visai simpatizē šis nosaukums," stāstu par izstādi sāk Elīna Semane. "Tas ir "ready-made", kas ņemts no dzīves."

Semane atklāj, ka vienā vakarā aizgājusi uz bāru un satikusi tur kādu draugu un viņam uz kladītes bija uzrakstīts šis teksts “Viss ir sūds, izņemot čuras”. 

"Man likās tik ironiski un vienlaikus absurdi, es vienkārši to izmantoju kā metaforu, kas tevi noved strupceļā.

Tev ir it kā naids pret visu, ka viss ir slikti, tajā pašā laikā esi nonācis strupceļā. Šķita, ka šo nosaukumu varētu lietot kā "ready-made" savai izstādei, jo šķita, ka tas lielā mērā sasaucas arī maniem darbiem," skaidro Elīna Semane.

Viņa atzīst, ka tās ir dusmas uz pasauli, kas lielā mērā balstās nesakārtotās attiecībās pašam ar sevi.

Izstādes nosaukums jau ir izpelnījies negatīvus komentārus ziņu portālos.

"Patiesībā tas, ko es gribu parādīt, ka esmu tāda, kā visi citi. Mēs esam viena sabiedrība, arī es kā mākslinieks esmu daļa no šīs sabiedrības. Mēdz būt slikti, un tas ir okay," uzskata Elīna Semane. "Tā ir arī jaunas sievietes dienasgrāmata.

Cilvēkiem ir asa reakcija pret šīm fotogrāfijām, tajā pašā laikā, ja šādas kompozīcijas būtu glezniecība vai šādi kadri būtu kino, tas ir okay.

Līdzko ierauga fotogrāfijā, kas vienkārši ir cits medijs, cilvēkiem ir asāka reakcija."

Fotogrāfe Elīna Semane pirms diviem gadiem absolvējusi ISSP vasaras skolu, šobrīd studē Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā. Pandēmijas sākumā devusies uz Alūksni, kas izvērties mēnesi garā etapā divistabu dzīvoklī vienai pašai ar sevi un savām domām. Radošu iedvesmu, izņemot performanci savas dzimšanas dienas rītā, šajā laikā gan nav izdevies gūt – jo klusums un cilvēku trūkums, dienai uz dienu mijoties, nav mainījies. Tāpēc, atgriežoties Rīgā, ar jaunu jaudu sācies darbs pie nākamās fotosērijas, kura tiks atklāta Pārdaugavā, Mārtiņa kapos.

Kāpēc par izstādes vietu Elīna izvēlējusies Mārtiņa kapus? Fotogrāfe atzīst, ka vēl arvien māksliniekiem iespējas izstādīties ir ierobežotas, daudzas galerijas un izstāžu vietas ir slēgtas.

"Man nācās pielāgoties situācijai. Sapratu, ka gribu savus darbus eksponēt, jo gribu fizisko kontaktu ar mākslas darbu, sapratu, ka vēlos savus darbus izstādīt pilsētvidē. 

Vienkārši paņēmu velosipēdu un trīs dienas brauca un meklēju īsto sajūtu. Lokācijas izvēle bija balstīta sajūtā," atzīst Elīna Semane.

Viņa min, ka Mārtiņa kapos ir ārkārtīgi mierīgi, skaisti un tā ir vieta, kuru viņa ciena. 

"Man bija tik spēcīgas pozitīvas sajūtas par šo vietu, ka sapratu – tā ir tā vieta, kur gribētu izstādīt savus darbus," bilst Elīna Semane un pretstatā izskanējušam neuzskata, ka tā ir kapu zaimošana, tas drīzāk ir pagodinājums.

Sarunas noslēgumā mākslinieces atklāj, ka savās idejās par izstādes izkārtojumu dalījusies arī ar Emīlu Dārziņu, uzrunājot viņa pieminekli. Ar ko šī saruna būs rezultējusies, atliek noskaidrot Pārdaugavā, Mārtiņa kapos, Rīgas Fotomēnesī.

Aģentūra LETA 10. jūnija rītā ziņoja, ka Mārtiņa kapos plānotā izstāde nav saskaņota ar pašvaldību un Kapsētu pārvalde plāno vērsties policijā.

"Organizatori mums nekādu atļauju nav prasījuši un nekas nav saskaņots. Ņemot vērā mūsu tradīcijas, mēs iebilstam pret izstādes rīkošanu, jo kapsēta tam nav piemērota vieta," aģentūrai LETA pauda Kapsētu pārvaldes vadītājs Igors Svincickis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti