Kultūras ziņas

Fonds "Mākslai vajag telpu" cīnās par jaunu muzeju

Kultūras ziņas

Jelgavas ainava ar pili un veikala ēku

"Blumberga Bezgalība" Mākslas stacijā Dubulti

Fotogrāfa Anša Starka sniegums izstādē «Blumbergs. Bezgalība» atzīts par pārliecinošāko

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Mākslas stacijā “Dubulti” piektdien, 13.janvārī, atklāj sešu mākslinieku kopizstādi “Blumbergs. Bezgalība”, kas veltīta izcilajam latviešu māksliniekam Ilmāram Blumbergam. Latvijas Bankas balvu saņems žurnāla „Rīgas Laiks” fotogrāfs Ansis Starks, kura sniegums atzīts par pārliecinošāko.

Nāves nav. Ir bezgalība -  tā izstādes “Blumbergs. Bezgalība” kuratore Inga Šteimane izjūt laika plūdumu un dzīves nogriezni. Fotogrāfs Starks ir viens no sešiem māksliniekiem, kuru Šteimane uzaicināja piedalīties šajā izstāžu ciklā, kas tagad izstādīts daudz plašākās telpās vienkopus mākslas stacijā ''Dubulti'', radot koncentrētu ideju virpuli.

„Kad man šķiet, ka cilvēks, portretējamais izceļas un ir pamatīgs – tas ir tas, pēc kā es tiecos. Ja seja par lielu - neizskatās, ja par mazu, iegrimst kadrā. Man allaž gribas, ja ir iespēja bildēt cilvēku, maksimāli pievilkt seju klāt, cik tuvu var, bet ne par tuvu,” skaidro Starks.

Žurnāla „Rīgas Laiks” fotogrāfs Starks saņems arī Latvijas Bankas balvu par šo projektu.

„Jebkura cilvēka nāve izmaina skatījumu uz visu viņa radīto. Kamēr cilvēks ir dzīvs un turpina darīt, tikmēr ir kaut kādas, iespējams, pat iebildes, vai kaut kas nav saprotams, bet pēc tam tas tiek pieņemts kā fakts un citāda attieksme pret visu radīto,” par izstādi stāsta Starks.

„Blumbergs un pirms tam Džemma Skulme ļoti īpašā veidā komunicēja ar sabiedrību, viņi uzlika šo tēmu – dialogs. Domājot, ar ko veidot dialogus jaunākajā mākslā, parādās šis dialogs. Protams, Blumbergs – tas ir augsta skatupunkta un ļoti tāla skatupunkta dialogs, un tāpēc var teikt, ka projekts ir izdevies, jo mēs jau nekopējam Blumbergu,” stāsta projekta kuratore un mākslas zinātniece Inga Šteimane.

No pelēcības vairs ne miņas

Mākslas stacija “Dubulti” ir Eiropā vienīgā laikmetīgās mākslas telpa, kas iekārtota joprojām funkcionējošā dzelzceļa stacijas ēkā un nepilnu divu gadu laikā kļuvusi par unikālu, ikvienam skatītājam par velti pieejamu laikmetīgās mākslas platformu.

„Tas ir baigi feini, jo līdz šim nekā tāda nebija. Mēs esam pirmie ne tikai Jūrmalā, bet vispār Eiropā. Ingai Šteimanei ir ļoti īpatna gaume, un viss, kas saistīts ar mākslu, ir ļoti feini. Līdz šim, ja atceraties, bija pelēki, nejauki, bet tagad cilvēki brauc. Daudz ekskursijas no ārzemēm – no Lietuvas, Igaunijas. No kurienes tik nav, un visiem patīk,” stāsta Dubultu stacijas kasiere Svetlana.

„Tas ir tas, kas mums patīk. Arī ārzemēs ne ar ko tādu neesmu saskārusies. Prieks, ka tas ir tieši Dubultos, mūsu dzimtajā vietā,” priecājas izstāžu apmeklētāja Marija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti