FOTO: «Zilie zirgi ezerā» – Daugavpilī skatāma mākslinieces Andas Munkevicas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ekspozīcija ar neparasto nosaukumu, kas šajās lielā karstuma dienās uzvēdī vēsumu, atklāta Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā. Pirmo reizi Daugavpilī savus darbus no stikla un grafikas izstādījusi Anda Munkevica.

“Tā iznāca, ka Cēsīs iegāju Andas izstādē un biju sajūsmā. Kāds skaistums! Palūdzu mākslinieces tālruņa numuru, man paveicās – viņai nesen bija izstāde Līvānos, Daugavpils ir netālu, tā bija veiksmīga apstākļu sakritība. Ar stiklu ir ne tikai ļoti sarežģīti strādāt, ne mazāk sarežģīti ir izvietot eksponātus, tas ir ellišķīgs darbs, es to pati izjutu, nedaudz palīdzot Andai izkārt putnus. Vēl viena veiksme – māksliniece gatavojās pārtraukumam izstāžu rīkošanā, bet Daugavpils paspēja iegūt šo ekspozīciju. Anda man ir neaptverams cilvēks, viņā sadzīvo nesavienojamais. No vienas puses, viņa ir māksliniece, maiga un liriska. Paskatieties uz viņas darbiem! No otras puses – biznesa sieviete, vada firmu. Viņai ir pakļauti desmitiem cilvēku, un es dzirdēju, cik stingri viņa risināja situāciju pa telefonu,” Rus.lsm.lv pastāstīja Daugavpils muzeja mākslas nodaļas vadītāja Larisa Kaimiņa.

Pēc Munkevicas teiktā, Latgale katra latvieša sirdī ir ezeru zeme: ”Mani zilie zirgi atrodas neparastā ezerā, kas simbolizē saistību starp debesīm un zemi. Un starp debesīm un zemi atrodamies mēs – cilvēki un citas dzīvās radības.”

Atgriežoties pie vēsuma. Zilais zirgs, kas mēnessgaismā peldas ezerā. Tas skan tik velnišķīgi atsvaidzinoši! Tumši un gaiši zilā, baltā nokrāsas, putni virs galvas, bezgalīgais dziļums, kurā grimsti. Un zirgi, kas atgādina sena latviešu ornamenta zīmes…

Anda Munkevica ir viena no pasaulē pazīstamākajām latviešu stikla māksliniecēm. Viņas objekti sabiedriskajā telpā ir daudzās pilsētās, arī aiz Latvijas robežām. Rīgā Munkevica radījusi darbus, kas veltīti 1991. gada barikādēm un 2013. gadā Zolitūdē sabrukušajā lielveikalā “Maxima” bojāgājušajiem. Viņa sarīkojusi 14 personālizstādes, piedalījusies 60 mākslas pasākumos Eiropā, Krievijā, ASV, Ķīnā, Japānā, Austrālijā. Munkevicas darbi glabājas deviņu valstu muzejos.

Izstāde “Zilie zirgi ezerā” Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā apskatāma līdz 29. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti