FOTO: Vides objekts «Robotkaķēns Indriķis XIII» Madonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Novembrī Rīgā un piecās citās Latvijas pilsētās atklāti 10 publiskās mākslas programmas “Kopā” vides objekti. Viens no tiem – “Robotkaķēns Indriķis XIII” Madonā, topošajā skeitparkā Gaujas ielas apkārtnē.

Publiskā mākslas programma “Kopā” – “Objektu parādes” publikas balsojums

No 30. novembra līdz 13. decembrim sabiedrisko mediju portālā LSM.lv Latvijas iedzīvotāji aicināti nobalsot par savu iecienītāko “Objektu parādes” darbu. Mākslas darbi publiskajā telpā ir radīti cilvēkiem, lai tos iemīļotu, gūtu prieku un iedvesmu, kā arī iezīmētu jaunas vietas kartē un izceltu līdz šim nepamanīto. Balsojums ir iespēja uzmundrināt “Kopā” objektu autorus un paust savu atzinību viņu darbam.

Apvienības “GolfClayderman” veidotais “Robotkaķēns Indriķis XIII” ir skeitojams objekts. Tā centrālā figūra ir atsauce uz latviešu animācijas daudzsēriju filmu “Fantadroms” (1984–1995, režisors Ansis Bērziņš). Objekts tapis, sadarbojoties ar tēla autoru – mākslinieku Aivaru Rušmani. Darbā izmantots arī animācijas filmas oriģinālais fons.

Programmas “Kopā” konkursa žūrijas locekle Santa Hirša par projektu sacīja: “Mākslinieku apvienība GolfClayderman Latvijas laikmetīgajā mākslā sevi ir apliecinājusi ar konceptuāli smalku ironiju par masu kultūras zīmēm un formām, iesaistot mākslas darbu un faktu radīšanā dažādu subkultūru pieredzes. Madonā iecerētais skeitošanas objekts ir šai nodarbei funkcionāli piemērots. Papildināts ar Anša Bērziņa animācijas filmas "Fantadroms" varoņa Robotkaķēna Indriķa XIII skulptūru, tas atgādina par Latvijas animācijas vēsturi un iekļauj tās radītos tēlus mūsdienu kontekstā.

Turklāt tas būs pirmais skeitborda mākslas objekts Latvijā, tuvinot laikmetīgo mākslu jaunai auditorijai.”

KONTEKSTS:

Publiskās mākslas programma “Kopā” radīta kā atbalsta mehānisms vizuālās mākslas pārstāvjiem Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai, vienlaikus kvalitatīvi uzlabojot pilsētvidi. Publiski izziņotā konkursā tika izvēlēti un pēc tam izstrādāti 10 jauni pilsētvides objekti Rīgā, Cēsīs, Daugavpilī, Liepājā, Madonā un Valmierā.

No 2020. gada augusta līdz decembrim programmu kā Latvijas Republikas Kultūras ministrijas deleģējumu vizuālās mākslas jomā īstenoja Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs. Piešķirtais finansējums visas programmas īstenošanai ir 150 000 eiro. 

Publiski izziņotā konkursā žūrijas vērtējumam tika iesniegts 41 projekta pieteikums. Projektus vērtēja žūrija septiņu cilvēku sastāvā: Selga Laizāne (Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietniece Latvijas valsts simtgades jautājumos), Guntars Ruskuls (Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Stratēģiskās vadības pārvaldes vadītājs), Daina Auziņa (Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas vizuālās mākslas departamenta krājuma darba vadītāja), Solvita Krese (Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore), Santa Hirša (mākslas kritiķe), Krišs Salmanis (mākslinieks), Evelīna Ozola (arhitekte, pilsētplānotāja, platformas “Fold” direktore).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti