Kultūras rondo

Kāds ir Dzejas derīguma termiņš?

Kultūras rondo

Kultūras Rondo: Dzejas dienu laiks; Liepājas teātra aktuālā situācija

Vēl līdz 13. septembrim var gūt laikmetīgās mākslas pieredzējumus RIBOCA2 izstādē

FOTO: Vēl pēdējās dienas Andrejsalā skatāma RIBOCA2 izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāle RIBOCA2 "viss reizē zied" ar straujiem soļiem tuvojas finiša taisnei – svētdien, 13. septembrī, ir pēdējā diena, kad savvaļas un industriālās noskaņas apvītajā Andrejsalā piedzīvot laikmetīgās mākslas izstādi, informēja RIBOCA2 rīkotāji.

Iepriekš publiski nepieejamā teritorija Andrejsalā kopš atklāšanas dienas, 20. augusta, izstāde jau paguvusi pulcēt ievērojamu skaitu apmeklētāju – 3 nedēļu laikā, līdz 10. septembrim, izstādi un publisko programmu pasākumus apmeklējuši 13 tūkstoši cilvēku, pavēstīja RIBOCA2 organizatori.

Papildinot noslēdzošo izstādes nedēļu, publisko programmu ietvaros paredzēti vairāki dažādām auditorijām paredzēti pasākumi.

Sestdien, 12. septembrī, izstādes apmeklējumu iespējams bagātināt ar meistarklasi un performanci. Pulksten 14.00 uz meistarklasi “It viss ir kustībā” aicinās RIBOCA2 dalībnieks, latviešu kinētiskās mākslas pamatlicējs Valdis Celms. Kopā ar mākslinieku jaunākie meistarklases dalībnieki iepazīs dažādu ģeometrisko formu ietekmi uz kustības uztveri. Kāpēc kvadrāts mums asociējas ar statiku bet aplis ar kustību? Ar praktiskiem piemēriem dalībnieki iepazīs kustības tēlainību un veidos kolāžas. Visa pasaule ir kustībā un mums jābūt ar to saskanīgā ritmā, bet, vai esam? Meistarklases ietvaros būs iespēja aplūkot arī Valda Celma RIBOCA2 radīto darbu “Dzīvības ritmi”.

Sestdienas vakaru pulksten 18.15 noslēgs IevaKrish (Ieva Gaurilcikaite un Krišjānis Sants) veidotā performance “Variation of Polymetics” ("Polimetriku variācija"), uzstājoties pašu veidotajā audiovizuālajā instalācijā "Polemic of Two Metrics" (Divu metriku polemika). "Variation of Polymetrics" ir performance, kur divi dejotāji parādās telpā, lai pieskaņotu savu ķermeņu izteiksmi nezināmajam, ķertu ēnas un skaņas plūdumu. Šī performance ir pētījums par mirkļiem, kuros var satikties dažādu metriku pasaules. Savukārt instalācijas centrā ir liela iekārta skulptūra, kas atvasināta no latviešu un lietuviešu tradicionālajiem puzuriem, kurus izmanto, lai atzīmētu dzīves pārejas brīžus, piemēram, saulgriežus, piedzimšanu vai kāzas, un to nepārtrauktās kustības nolūks ir aizbaidīt ļaunos garus un dot svētību jaunlaulātajiem. Tie var saistīties arī ar māņticību, un tiek uzskatīts, ka griežoties tie uzsūc visas negatīvās enerģijas.

13.  septembris, izstādes pēdējā diena, tiks pavadīta ar aizraujošiem atklājumiem, RIBOCA2 Ģimenes dienā aicinot gan lielus, gan mazus zinātkārus pētniekus.

Laikā no pulksten 12.00 līdz 15.00 Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas pētnieces Zanes Ozoliņas vadītājā darbnīcā “Kad neredzamais top redzams” ikvienam būs iespēja iemēģināt roku Vinogradska kolonnas pagatavošanā, piedaloties vides mikrobioloģijas eksperimentā, kas ļaus ar laiku ieraudzīt to, ko nemaz nevaram pamanīt ar neapbruņotu aci. Tādēļ, lai uzzinātu vairāk par šiem mikroorganismiem, ģimeniskā un draudzīgā atmosfērā dalībnieki iepazīs mikropasauli un lūkos salīdzināt - kas tos atšķir no mums?

Svētdien izstādes apmeklētājam, kuri būs pieteikušies, rakstot uz [email protected] būs iespēja bez maksas (nepieciešama vien derīga izstādes biļete) piedalīties RIBOCA2 kuratores Rebekas Lamaršas-Vadelas organizētajā publiskajā tūrē angļu valodā, lai kopā padziļinātāk atklātu laikmetīgās mākslas apvāršņus.

RIBOCA2

RIBOCA2 "viss reizē zied" Andrejsalā piedzīvojama no 20. augusta, līdz 13. septembrim. RIBOCA2 projektu veido izstāde, kas risināta kā daudzslāņaina, vēstījumu piesātināta pieredze, un tā noslēgsies ar pilnmetrāžas filmu. Kuratores Rebekas Lamaršas-Vadelas un līdzrežisora Dāvja Sīmaņa veidotā filma savu pirmizrādi piedzīvos 2021. gada sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti