FOTO: Vai pulkvedim kāds rakstīs? Pastkastīšu izstāde Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Tikai no tevis nav vēstules,” dzied kādā dziesmā. Varētu šķist – kam gan tagad, elektronisko vēstuļu un ziņapmaiņas rīku laikā, var būt interesantas pastkastītes? Māksliniekiem. Par to var pārliecināties izstādē “Pastkastītes” Liepājas tirdzniecības namā “Kurzeme”.

Izstāde sarīkota par godu mūzikas un mākslas festivāla “Bildes” 35.gadadienai. 24 pastkastītes, pēc formas visas vienādas, jo veidotas pēc mākslinieka Visvalža Asara dizaina. Taču katra no tām ir mazs mākslas darbs, jo tās apgleznojuši Armands Alksnis, Igeta Ozoliņa, Maija Kalniņa un citi festivāla dalībnieki – mūziķi un mākslinieki.

Ceriņzars, balodis, runcis huligāns, mazītiņa tējas servīze uz adītas salvetes, aizkustinošs suņa purns, pļaviņa, bezgalīga debess ar klaviatūru, jūra un burinieki, sasista skaņuplate, kā arī smieklīgs cilvēciņš, kas atgādina izkāmējušu slaveno Ždunu jeb Gaiduli… Burvību vairo nosaukumi: “Tikai no tevis es gaidu vēstules”, “Oči čornije”, “Deklarētā dzīvesvieta”, “Mildas tantei sen neviens neraksta” (sveiciens pulkvedim, kā tad bez viņa).

Tikai ar šo izstādi lieta nebeidzās. Karostas festivāla pēdējā dienā Redānā pastkastīšu apgleznošana turpinājās.

“Mākslinieki, kuri piedalās Karostas festivālā, pievienosies mūsu akcijai, radot savas unikālās pastkastītes. Bērni un jaunieši zīmē savas pastkastītes uz kartona maketiem. Tā ir iespēja bērniem pafantazēt, kāda varētu kļūt viņu pastkastīte. Par kopsavilkumu kļūs izstāde “Ja man būtu pastkastīte…” skaidroja organizatori.

Un varbūt vecākiem tā iepatiksies rezultāts, ka viņi atļaus bērnam apzīmēt arī īsto pastkastīti.

Nav noslēpums, ka daudzās kāpņutelpās pastkastītes ir vecas, sarūsējušas, tām lobās nost krāsa. Atjaunota pastkastīte varēs kļūt par mājas vizītkarti un izdaiļot kāpņu telpu,” pirms pasākuma Rus.lsm.lv pastāstīja festivāla “Bildes” vadītāja Tija Auziņa.

Viņa piebilda, ka košās pastkastītes mākslinieki un mūziķi radījuši pagājušā gada festivālā, un izstāde tirdzniecības namā “Kurzeme” ir sava veida aicinājums visas Latvijas iedzīvotājiem iedvesmoties no tās eksponātiem, palūkoties uz savām pastkastītēm un uzdāvināt tām jaunu dzīvi. Un neaizmirst dalīties ar rezultāta fotoattēlu, atsūtot to uz adresi [email protected]. Kad labākās “tautas” pastkastītes būs izraudzītas, tad tieši tajās pastnieks iemetīs pateicības vēstules no “Bildēm”.

Izstāde “Pastkastītes” ir ceļojoša, un Liepāja kļuvusi par tās pirmo pieturu. “Liepāja ir valdzinoša un ļoti skaista, tā ir muzikāla un radoša pilsēta. Jāteic, ka arī festivāla “Bildes” saknes ir Liepājā. Tāpēc mēs arī nolēmām vispirms atvest izstādi tieši uz šejieni,” paskaidroja Tija Auziņa. Uz kurieni “Pastkastītes” dosies tālāk, pagaidām nav zināms, Covid-19 radījis sajukumu arī šajos plānos.

Liepājas tirdzniecības namā “Kurzeme” izstāde “Pastkastītes” būs apskatāma līdz jūnija beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti