Foto stāstos izstādē «Neredzamās dzīves» atklāj Cēsu Neredzīgo biedrības cilvēku ikdienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Caur fotokameras aci dzīvi apliecinošos stāstos atklājot piecu Cēsu Neredzīgo biedrības cilvēku ikdienu un aizraušanos, Ruckas mākslas fonds izveidojis starptautisku multimediālu izstādi "Neredzamās dzīves".

Multimediālā izstāde pieejama cilvēkiem ar redzes, dzirdes un kustību grūtībām – "Neredzamās dzīves" par pieciem Cēsu Neredzīgo biedrības varoņiem speciāli iekārtota visām sabiedrības grupām pielāgotās telpās pie izejas uz dzelzceļa peronu tirdzniecības centrā "Origo".

"Izstādes galvenā tēma bija pievērst uzmanību kopienām, sabiedrībām, kuras ikdienā mēs parasti neredzam. Tāpēc arī izstādes nosaukums "Neredzamās dzīves" – tas ir par ieraudzīšanu, kas ir apkārt," skaidroja izstādes kuratore Līga Lindenbauma.

Fotomākslinieki no Latvijas, Serbijas un Melnkalnes pagājušā gada vasarā veidoja portretus par pieciem cilvēkiem no Cēsu Neredzīgo biedrības. Mākslinieki deviņu dienu laikā iepazina savus varoņus, aprunājoties, ciemojoties pie viņiem, fotografējot un intervējot.

"Šī sociālā grupa ir piemirsta Latvijā un, visticamāk, arī citās valstīs," pastāstīja māksliniece Elīna Buka. "Es sastrādājos ar Leonu, ar kungu, kas ir ārkārtīgi dzīvespriecīgs. Viņš nedaudz redz ar vienu aci – 10 procentus –, un otrā nekas nav redzams. Viņš glezno, raksta dzeju, ar viņa dzejas vārdiem ir radīta mūzika, aktīvi darbojas vietēja Cēsu sociālā dzīvē, un viņš pārvietojas ļoti ātri pa ielām."

"Līga ir tāds kustīgs, dzīvespriecīgs cilvēks, kuru satiekot, no sākuma jūt, ka ir distance, bet tā bija 2–3 dienas, kad vienkārši atvērās, braucām ciemos uz ģimenes māju, satikām mammu un citus ģimenes locekļus," savā pieredzē dalījās fotogrāfe Eva Strazdiņa. "Viņa ir vājredzīga un vājdzirdīga, līdz ar to viņai kamera bija instruments, un viņa sataisīja Cēsu pastkartes no sava skatupunkta."

Latvijā kultūras pieejamība vājredzīgiem vai neredzīgiem cilvēkiem ir ļoti zemā līmenī, atzīst Latvijas Neredzīgo biedrības centrālās valdes priekšsēdētāja Svetlana Sproģe: "Kultūra neredzīgiem cilvēkiem ir maz pieejama, lai neteiktu, ka nav nemaz. Jo ne teātris, ne kino, arī koncerti, – mēs tikai dzirdam. Mums nav papildu informācijas par to, ko redz, – teātrī vai kino bieži ir svarīgi gan mīmika, gan atmosfēra, un to mēs neredzam. Šī ir unikāla izstāde, Latvijā pēc manas informācijas nav tāda bijusi, unikāla viņa ir ar to, ka ir perfekti pielāgota cilvēkiem ar redzes traucējumiem."

Multimediālā izstāde būs aplūkojama tirdzniecības centrā "Origo" līdz 5. jūnijam, pēc tam tā ceļos uz koncertzāles "Cēsis" telpām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti