FOTO: «Siguldas devons» viesojas mākslinieku darbnīcās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad kultūras centrs “Siguldas devons” mākslas dienu laikā ļaus virtuāli ieskatīties gleznotāja Jāņa Purcena, mākslinieces Patricijas Brektes, kā arī metālmākslinieces Dinas Dubiņas darbnīcās. Vietnē “Facebook” būs iespēja aplūkot mākslinieku ikdienas radošo dzīvi, medijus informē kultūras centra pārstāvji.

Siguldas novadā darbojas vairāk nekā 30 mākslinieki, un atbilstoši situācijai valstī kultūras centrs “Siguldas devons” pavēris to mākslinieku darbnīcu durvis, kuri šajā gadā īsteno Siguldas novada pašvaldības līdzfinansētos kultūras projektus. Minēto mākslinieku darbi tiks atklāti arī izstāžu formātā kādā no Siguldas novada kultūrtelpām.

Ar pieteikumu “Brīvība radīt #1” kultūras centrs “Siguldas devons” jau paviesojies pie gleznotāja Jāņa Purcena. Viņš dzimis 1973. gadā. 2008. gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmiju, iegūstot maģistra grādu glezniecībā. Mākslinieka kontā ir 21 personālizstāde un dalība vairāk nekā 30 grupu izstādēs. Purcens ir Latvijas Mākslinieku savienības izstādes “Mākslas dienas 2017. Revolūcijai 100” laureāts.

Gleznotājs Jānis Purcens par mākslu digitālā vidē saka šādi: “Māksla nejūtas – tā nav dzīva būtne, protams, tā ir “būtne” tādā nozīmē, ka “būtne” ir ikviens eksistējošs fenomens. Jūtas skatītājs/baudītājs. Ir daudz digitālas mākslas, un arī tās baudījuma kvalitāti ietekmē ierīce, ko lieto tas vērošanai. Tādas publiskās padarīšanas tagad nē. Pastāv uzskats, ka izcila glezniecība reproducēta visbiežāk izskatās sliktāk. Drīzāk ir tā – eksistē mākslas darbi, kurus ir izteikti sarežģītāk reproducēt. Ļoti bieži mākslas darbi reproducējot kļūst virspusēji pievilcīgāki. Ja reprodukcijas ir izcili kvalitatīvas, kā atsevišķās muzeju vietnēs (jau gadus pirms), kad mākslas darbu ir iespējams aplūkot arī ļoti pietuvināti, pārsvarā muzejā nevar atļauties ilgstoši vērot tuvumā darbu detaļas. Digitālā telpa jau pirms šī bija un joprojām ir vērtīgs pienesums vizuālās mākslas baudīšanai.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti