Labrīt

NBS komandieris: Mācību "Namejs" mērķis sasniegts pilnībā

Labrīt

Lietuvieši cer uz pārmaiņām pēc Seima vēlēšanām

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā varēs aplūkot Iļģuciema stikla fabrikas izstrādājumus

FOTO: Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā jauna izstāde «Iļģuciema stikls»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Stikla fabrika ar Iļģuciema vārdu kopumā darbojās vairāk nekā 70 gadu, sākot no 19. gadsimta nogales līdz pagājušā gadsimta 60. gadiem. Fabrikas veikumam veltītu plašu izstādi “Iļģuciema stikls” no 7. oktobra varēs apskatīt Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā.

“Gaida”, “Marta”, “Vija”, “Rauna” un “Roja” – šie ir daži no nosaukumiem, kas raksturo 30. gados Iļģuciema stikla fabrikā radītos trauku komplektus. Līdzās Kuzņecova fabrikā ražotajiem porcelāna traukiem tie savulaik bija teju uz katras sevi cienošas saimnieces galda – gan funkcionāli labi lietojami, gan vizuāli ļoti pievilcīgi.

Izstādē eksponēti vairāk nekā 300 Iļģuciemā tapuši stikla izstrādājumi gan no Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, gan privātkolekcijām.

Visdažādākie trauki un vāzes, pulēti, slīpēti, ar gravējumiem un arī visdažādākajās krāsās, sākot no maigiem un medainiem pasteļtoņiem līdz krāšņi sarkaniem, ziliem, zaļiem un oranžiem.

Šobrīd par Iļģuciema stikla fabrikas produkciju var jau runāt kā par spilgtu kultūrvēsturisku liecību, ne velti šie ražojumi gūst arvien lielāku ievērību lietpratēju un kolekcionāru vidū.

Iļģuciema stikla stāsts sākās 1886. gadā, kad Rīgas tirgotājs Jakobs Beks nodibināja stikla fabriku, nosaucot to savā vārdā. 1927. gadā līdz ar īpašnieku maiņu tā tika pārdēvēta par Iļģuciema stikla fabriku un ar šo zīmolu darbojās līdz pat 1960. gadam, kad to iekļāva uzņēmumā “Rīgas stikla fabrika”.

Fabrikas vēsture cieši savijusies ar visas Latvijas vēsturi, stāsta vēstures un kuģniecības muzeja Vēstures nodaļas vadītāja Margarita Barzdeviča.

“Sākumā tīri praktiski ir vajadzīga stikla tara rīdziniekiem; Vērmanes dārzā nav, kur liet minerālūdeni, lūdzu, ražojiet pudeles! Cilvēkiem ir petrolejas lampas, cilindri plīst – ražojam! Glāzes vajadzīgas – ražojam! Gadsimtu mijā jau ir smalki, balti trauki, vairs neapmierina tā smilts, ko var iegūt tepat, jo iznāk tāds ar dzelzs piemaisījumu diezgan zaļgans tas stikls, tāpēc smiltis ved no ārzemēm, no Vācijas, ved kā kuģu balastu, jo turpat blakus ir Daugava. Ērti, labi,” skaidro Margarita Barzdeviča.

Jau 20. gados fabrikas produkciju plaši eksportē, tai ir pārstāvniecības Kopenhāgenā, Hamburgā un Londonā. Īpašs uzplaukums ir 30. gados, kad fabrika piedalās izstādēs Latvijā un ārzemēs, sadarbojas ar māksliniekiem un seko aktuālākajām modes tendencēm. Tās ekspozīcija pasaules izstādē Parīzē 1937. gadā iegūst augstāko vērtējumu:

Margarita Barzdeviča turpina ieskicēt fabrikas vēsturi: “Iesaista māksliniekus, [Romans] Suta tiek uzskatīts gandrīz vai par fabrikas mākslinieku, industriālā ražošana jau sāk sadarboties ar mākslu. Būtībā rodas modernais stikla dizains. Tad nāk padomju posms. Arī tiek ražoti krāšņi priekšmeti, bet tādi izcili darbi, kuros ir daudz jāiegulda darbs un resursi, tie, protams, tiek saistīti ar tā laika valsts politiku, tātad tie ir kaut kādi specpasūtījumi, veltījumi.”

Izstāde Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā arī atspoguļo visus nozīmīgākos fabrikas darbības posmus. Pirmsākumiem veltītajos stendos redzamas pudeles, burkas, siļķu muciņas un cita stikla tara, arī petrolejas lampu kupoli. Nedaudz vēlāk tiem pievienojas arī vāzes un galda trauki – karafes, alus kausi, glāzes, arī odekolona un smaržu flakoni, sveču pilienu uztvērēji.

30. gados izstrādājumu klāsts jau ir ļoti plašs, ar izstādē skatāmo iepazīstina muzeja stikla kolekcijas glabātāja Vivita Buivida.

Viņa stāsta: “Iļģuciema stikla fabrikas sortiments ir ļoti plašs. 1940. gadā apmēram 4000 dažādu stikla izstrādājumu. Tie ir visdažādākie. Presētā stikla trauku komplekti ar skaistiem nosaukumiem: “Gaida”, “Marta”, “Vija”, “Rauna” un “Roja”. Ļoti skaisti trauki, un katra namamāte bija ieinteresēta servēt savu galdu ar Kuzņecova traukiem un ar Iļģuciema stikla fabrikas traukiem.”

Ļoti daudzveidīgs ir glāžu piedāvājums, tās ir gan vienkāršas, gludas, gan slīpētas, gravētas un paredzētas visdažādākajiem dzērieniem – sākot no tā sauktajām salmu glāzēm tējai līdz baltalus glāzēm, benediktīna glāzēm, Madeiras vīna glāzēm un vēl dažādām citām.

Vivita Buivida ieskicē izstādē redzamo: “Šeit – dažnedažādākās vāzes. Šī, piemēram, tāda artdeco stilistikā ziedu pumpura formā. Citas vāzes saucas “ziedu bumbas” ar gravētajiem dekoriem. Fantastiskā vāze – ar lauztās sirds motīvu, gravētu. Ir arī eksotiskākas lietas, tā saucamie “nažu soliņi”, tas ir galda piederumu paliktņi. Šeit ir siera trauks ar vāku, deserta trauks uz kājas. Te ļoti smalks mārrutku trauks ar visu stikla karotīti.”

Arī padomju gados līdzās standarta masu produkcijai fabrika ražoja mākslinieciski augstvērtīgus izstrādājumus, paši izsmalcinātākie un pompozākie gan tapa par godu dažādām ar padomju varu saistītām gadskārtām.

Šāda izstāde, kur vienkopus redzami visu fabrikas darbības posmu izstrādājumi, tiek rīkota pirmo reizi.

Vivita Buivida atzīmē: “Ļoti skaists un pārsteidzošs, kad vienkopus apskatās, ir viss šis devums.”

Izstādi papildina arī kinohronikas, fotogrāfijas, dokumenti un citi materiāli, kas vēsta par Iļģuciema stikla fabrikas vēsturi un sniedz ieskatu stikla apstrādes darba procesā.

Izstāde Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā būs skatāma līdz 2021. gada 28. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti