FOTO: Piebildes un piezīmes pie Līgas Ķempes bildītēm. Izstāde Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Šoreiz manai izstādei nav galvenās tēmas, te vienkārši savāktas dažādu laiku miniatūras, kuras tika radītas paralēli lielformāta darbiem,” māksliniece Līga Ķempe par savu izstādi, kas apskatāma Liepājas mākslas salonā “Ludviķis”, pastāstīja Rus.lsm.lv.

Vai izstādes nosaukumā “Piebildes” slēpjas vārdu spēle? Māksliniece skaidroja: “Stāstīt tieši nemaz negribas. Man šķiet, ka daudz interesantāk ir, vai kāds “izlasīs” nozīmi vai ne. Man patīk vārdu spēle. Arī saistībā ar šo izstādi. Tā ir kā “piebilde”, “remarka” – tā bija nesenajā izstādē “Venus”. Un šīs bildītes šeit arī ir kā piebildes pie lielajām bildēm. Lieliski, ka jūs to pamanījāt!”

Izstādē “Venus”, kas nesen bija apskatāma Liepājas muzejā, Līga Ķempe “apspēlēja” klasikas meistaru Veneras, turklāt katrai gleznai bija divas versijas – ar pieaugušo Veneru un ar mazo.

Tomēr izrādās, ka Rus.lsm.lv velti aiztraucās uz izstādi, tiklīdz muzejs tika atvērts pēc ierobežošanas pasākumu mazināšanas. “Lūk, šos darbus uzgleznoju pandēmijas laikā,” māksliniece norādīja uz plauktiņu ar ļoti mīlīgu kaķīšu un sunīšu glezniņām. Taču viss izrādījās daudz interesantāk nekā vienkārši jauki dzīvnieciņi. “Es taču paralēli uzgleznoju vēl divas Veneras, papildināju izstādi “Venus” pāris dienas pēc tās reālās atklāšanas. Un, lūk, šie dzīvnieciņi tieši ir “piebildes”, “komentāri” dzīves situācijai. Jo es gleznoju Pītera Pauela Rubensa “Veneras kažokādā” (glezna pazīstama arī ar nosaukumu ”Kažociņš”) savu variantu. Bet vainīgs ir lūk, šis cilvēks! Viņš pateica, ka ir tik daudz vecmeistaru interpretāciju, bet nez kāpēc nav Rubensa!” Līga Ķempe norādīja uz salona “Ludviķis” saimnieku Aivaru Kleinu, kurš steidza veikt pēdējos sagatavošanās darbus pirms izstādes atklāšanas.

Tātad. Par kaķīšiem un sunīšiem. Pirms ķerties pie Rubensa gleznas sava varianta, Līga Ķempe nodomāja, ka nebūtu slikti patrenēties gleznot kažoku.

Taču gleznot kažokādas apģērba gabalu ir garlaicīgi, tāpēc māksliniece nolēma gleznot dzīvniekus ar viņu skaistajiem, spīdīgajiem īstajiem kažociņiem. Iznāca tā, ka šiem kaķīšiem un sunīšiem pat spalviņas var atšķirt.  

“Bet te glezniņas, kas veltītas krievu alfabēta burtiem. Lūk, rotaļlieta vilciņš (юла), varde (лягушка), tītars (индюк), ābols (яблоко). Kas iznāk? Юлия (Jūlija)! Gribētos krievu alfabētu uzgleznot pilnībā. Un latviešu arī. Var iznākt ļoti interesants darbs,” piebilda Līga.

Miniatūras, tāpat kā visus savus darbus, Līga Ķempe glezno ļoti rūpīgi, ar detaļām, kuras interesanti pamanīt un vērot. Piemēram, pa vilciņu brauc vilcieniņš.

Līgas Ķempes izstāde “Piebildes” Liepājas mākslas salonā “Ludviķis” Ludviķa ielā 3/5 būs atvērta līdz 20. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti