Kultūras ziņas

Atklāts "Tukku Magi" pagalms

Kultūras ziņas

Pārizdotas Raimonda Paula pirmās dziesmas

Mākslas gaismas un ēnu spēles

FOTO: Mākslas gaismas un ēnu spēles leļļu mākslas festivālā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pateicoties Eiropas Profesionālās leļļu mākslas festivāla izstādei, līdz 23. septembrim Latvijas Dzelzceļa muzeja telpās valdīs mākslas gaismas un ēnu spēles. Mākslinieces Ināras Liepas izlolotais festivāls maina virzienu un izstādēs pamazām iekļauj ne tikai leļļu mākslu, bet arī tēlniecības un tekstila darbus, kinētiskos objektus, glezniecību un instalācijas.

Šogad Eiropas Profesionālās leļļu mākslas festivāla laikā māksliniece Ināra Liepa rīko nevis leļļu izstādi, bet noslēpumaini meditatīvu ekspozīciju “Mākslas gaismas un ēnu spēles”. Latvijas Dzelzceļa muzejā sapulcināti dažādu mākslas nozaru pārstāvji un viņu mākslas darbi, kuros saskatāma tieši gaismēnu saspēle.

“Man jau pagājušajā gadā gribējās spert solīti nost, un es apzināti aicināju māksliniekus, kuri nav leļļu mākslinieki, bet kuri ir saderīgi ar šo mākslas jomu.

Jo lelle sastāv no tēlniecības, glezniecības, tekstilmākslas.

Tur var apvienot visas šīs mākslas nozares,” skaidro festivāla rīkotāja, izstādes koncepcijas autore Ināra Liepa.

“Te ir pārstāvētas teju visas mākslas nozares, un es viņiem piedāvāju piedalīties izstādē, bet ar vienu nosacījumu – jāizstāda darbi, no kuriem ēna arī ir kā mākslas darbs un patiesībā primārs mākslas darbs. Šeit jūs redzat unikālas lietas, jo ēnas ir ne tikai statiskas, bet arī kustas.”

Liepa stāsta, ka, piemēram, tēlnieka Ivara Miķelsona darbā redzama ēna kustībā. “Mums ir speciāli šajā izstādē izveidoti 12 karuseļi, uz kuriem izvietoti daži darbi, un tad šī ēna iegūst kustību,” atzīmē Liepa.

“Šis ir tas retais gadījums, tas negadās bieži, kad kāds cits mākslinieks atļauj ieraudzīt tavu darbu no citas puses un atrod viņam citu skatījumu,” uzsver tēlnieks Ivars Miķelsons.

Īpaša vieta izstādē atvēlēta Ināras Liepas ceļojošajam Leļļu mākslas muzejam, kas dzīvo kofermājiņās un aptver laika periodu no 1820. gada līdz 20. gadsimta 70. gadiem.

“Galvenais – es cilvēkiem gribēju dot iespēju atkal satikt savas rotaļlietas, jo šeit ir arī ļoti daudzas rīdzinieku dāvinātas lietas,” stāsta Ināra Liepa.

“Tā ir tāda goda atdošana Latvijas bērnības mantojumam, jo šeit ir tikai Latvijas iedzīvotājiem piederošas lietas, kuras man ir dāvinātas, kuras pati esmu mantojusi no saviem radiem, kuras esmu pirkusi blusu tirgos, te ir unikāla kolekcija, kura pagaidām meklē mājas.

Es ceru, ka kādai brīnišķīgai Latvijas pilētai ienāks prātā, ka tieši tur varētu būt Latvijas vienīgais Leļļu muzejs.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti