Kultūras ziņas

Ziemas masku taka brīvdabas muzejā

Kultūras ziņas

Piektais Alfrēda Kalniņa solodziesmu koncerts

Andreja Prigičeva miniatūras par Ziemassvētkiem

FOTO: Liepājā skatāma mākslinieka Andreja Prigičeva izstāde «Ziemassvētku zelts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 10. decembra Liepājā koncertzāles “Lielais dzintars” mākslas telpā “Civita Nova” skatāma Liepājas mākslinieka Andreja Prigičeva izstāde “Ziemassvētku zelts”. Mākslinieks, kurš pazīstams ar savām miniatūrām un arī līdz šim veidojis no dažādiem rotaļlietu tēliem provokatīvus darbus, šoreiz pievērš uzmanību Ziemassvētku laikam un šķietami nesavienojamām lietām – dāvanu kultam un kristīgajam vēstījumam.

Liepājā skatāma mākslinieka Andreja Prigičeva izstāde «Ziemassvētku zelts»
00:00 / 03:45
Lejuplādēt

Laikā, kad koncertzāles “Lielais dzintars” ieejas durvis atveras tikai dažas dienas nedēļā un konkrētās stundās, mākslinieks Andrejs Prigičevs skatītājiem piedāvā citādu skatījumu uz Ziemassvētku laiku – lietām un tradīcijām, kas ap to virmo. Katrā no mazajām melnajām kastītēm  gluži kā TV ekrānā paslēpušies rūķi, Ziemassvētku dāvanas, romantiski apsnigušas eglītes. Jautājot, kas tad slēpjas zem nosaukuma “Ziemassvētku zelts”, mākslinieks atbild, ka tas ir jāierauga katram pašam.

“Nedaudz te ir ironija, bet skatītājs, izlasot nosaukumu, sapratīs, ap ko izstāde “grozās”,” skaidro mākslinieks.

 “Mūsu pamatmērķis vairs nav izpratne par svarīgāko kristīgās kultūras notikumu, bet pakļaušanās svētku arhetipiem – saņemt, atplēst, apdullināties,” pirms izstādes atklāšanas saka mākslinieks Andrejs Prigičevs.

Izstādē aplūkojamo darbu nosaukumi atklāj stāsta būtību, vai tas būtu “Ziemassvētku vakars ar kaimiņiem” vai “Ziemassvētku zelts”, vairākkārt izstādē redzami arī rūķu tēli.

“Tur tie rūķi radās visādi, kurus mēs regulāri ekspluatējam ar visām idejām un paņēmieniem. Te viņi arī atrādās. Galvenais darbs ir “Ziemassvētku zelts”, “Zemnieku pāris cīnās ar nelabo”, jo tumsas laiks mums ir, “Valentīnam nodeg vadi”, “Mācītājs Juris ieliek piektajā ātrumā”. Izstāde ir domāta pieaugušajiem, bet šie tēli nāk no bērnu pasaules, tur nav nekas daudz mainīts,” skaidro Prigičevs.

Miniatūrie rūķīši, ezīši, cilvēki vai citi plastmasas tēli nav īpaši jāizdomā, tie jau eksistē, mākslinieks tos kombinē un veido stāstu.

“Manu darbu saturs nav izsmiet, zaimot, pazemot. Katra objekta aina ir reāla vairāku dzīves situāciju attēlojums, rekonstruējot atmiņas, notikumus, kuros esmu bijis iesaistīts kā sabiedrības sastāvdaļa, kas mēģina ievērot uzstādītos etalonus,” uzsver mākslinieks.

Kopumā izstādē būs skatāmas aptuveni 40 mākslinieka Andreja Prigičeva radītās miniatūras, kas agrāk izstādītas Rīgā, bet nav bijušas apskatāmas Liepājā. Tapuši arī jauni darbi, kas rosina domāt par mūsdienu sabiedrību un katru mums no mums. 

Izstādē būs iespēja dzirdēt arī Liepājas aktiera Gata Malika lasītās pasakas.

Izstāde “Ziemassvētku zelts” Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” mākslas telpā “Civita Nova” būs skatāma līdz 24. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti