Rīta Panorāma

Dāvida Ernštreita iespaidi pēc pirmās dienas Tokijā

Rīta Panorāma

Eiropā jau 50 miljoni ar Covid-19 inficētie

Izstāde "Blues Cruise"

FOTO: Dzīve uz vientuļas salas Alises Sondōres izstādē «Blues Cruise»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kultūrvietā “Tu jau zini kur” skatāma mākslinieces Alises Sondōres jaunā izstāde “Blues Cruise”, kuras pamatā ir autores vērojumi par cilvēku ikdienas paradumu maiņu pandēmijas ietekmē.

"Līdzīgi kā dodoties ceļojumā vai īslaicīgi pārceļoties nav iespējams paņemt līdzi specifiskos ikdienas rituālus, mīļākās satikšanās vietas un tuvo draugu loku, sastapšanās ar jauno situāciju var likties kā sevis pakļaušana dzīvei uz vientuļas salas,” saka pati māksliniece.

Izstādes nosaukums šoreiz izvēlēts angļu valodā, tāpēc māksliniece skaidro, kā to pareizāk saprast un uztvert: ““Cruise” ir kruīzs, un šis “Blues” šajā gadījumā apzīmē šo vārdu pārnestā nozīmē. Angļu valodā sakot cilvēkiem “when I have the blues”, latviski to varētu pārtulkot, ka man uznākuši melnie vai kāds tāds emocionālāks, depresīvāks moments. Un šis kruīzs ir ceļojums pa tādu emocionālo straumi.”

Alisei Sondōrei ideja par izstādi radusies pandēmijas laikā, un, kā pati autore saka, – sastapšanās ar jauno situāciju var likties kā sevis pakļaušana dzīvei uz vientuļas salas.

“Daudziem nācās saskarties ar realitāti, pavadot laiku vienatnē ar sevi, un, arī pavērojot internetā publicētos jokus par šo pēdējo periodu, es sapratu, kas tas nav nemaz nācies tik viegli. Tad es tā nopriecājos, ka beidzot arī citiem ir depresija, un varbūt, ka es varētu nejusties tik vientuļa šajā laikā, un tāpēc arī radās ideja par salu. Par salu tādā skatījumā, ka šeit emocionālo pārdomu nomocīti mīt pamatiedzīvotāji,” skaidro Sondōre.

Šī izstāde un arī pati māksliniece atgādina, ka šķietamā atsvešināšanās vienam no otra vienlaikus kalpo kā vienojošais elements un satikšanās punkts.

Sondōre uzsver: “Ņemot vērā, ka šeit izstādītās formas ir pietiekoši abstraktas, es aicinātu skatītāju atnākt un izbaudīt iespēju pabūt šajā telpā ar sevi un savām emocijām, varbūt ka kādas krāsas un formas iedvesmo pastāvēt un padomāt, kas tajā ātrajā ikdienā ne vienmēr izdodas, skrienot pa ceļam.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti