FOTO: Dānijā atklāta izstāde par zinātnisko fantastiku ar Latvijas mākslinieku darbiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Nenorunātās tikšanās” ir Latvijas Laikmetīgā mākslas centra (LLMC) izpētes un izstāžu projekts, kas veltīts zinātniskās fantastikas žanra ietekmei mākslā, pievēršoties gan vēsturiskai izpētei, gan tēmas aktualitātei mūsdienu mākslinieku darbos. Projekta pirmā izstāde “Kosmiskā eksistence” Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros tika atklāta 13. septembrī Kopenhāgenā sadarbībā ar laikmetīgās mākslas centru “Den Frie”, informē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs.

Izstādē “Kosmiskā eksistence” līdzās dāņu māksliniekiem piedalās arī mākslinieki no Latvijas – Ieva Balode, Kristaps Epners, Viktors Timofejevs un Arturs Virtmanis.

Izstāde laikmetīgās mākslas un zinātniskās fantastikas savienojumā aptver plaša spektra nākotnes scenārijus, vienlaikus izzinot arī tādus eksistenciālus tematus kā apziņa, nebeidzamība, garīgums, tehnoloģijas, daba, kosmoss, utopija un mitoloģijas.

Izstāde Dānijā ir skatāma līdz 28. oktobrim.

"Izstādes atklāšana izvērtās par īpašu notikumu Dānijas mākslas vidē un izpelnījās plašu publikas interesi. Latviešu mākslinieku jaunradītie darbi tika atzinīgi novērtēti un iezīmēja pamanāmu trajektoriju virzībā uz nākamo projekta “Nenorunātās tikšanās"  posmu, kas tiks atklāts izstāžu zālē “Arsenāls” šī gada decembrī,” pēc atklāšanas sacīja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese.

Projekta nosaukums “Nenorunātās tikšanās” aizgūts no Brāļu Strugacku tāda paša nosaukuma stāstu krājuma, kas izdots Rīgā 1987. gadā. Kartējot šī brīža norises sabiedrībā, grūti iedomāties lielāku kontrastu starp vēsturē vēl nebijušu tehnoloģiskās attīstības uzplaukumu un tikpat strauju sociālpolitisko procesu virzību labēja konservatīvisma virzienā, pauž LLMC. Līdzīgi kā dažādos vēstures sastrēguma punktos, arī šobrīd augot interese par zinātnisko fantastiku, kas piedāvā gan progresīvas utopijas, gan provocē ar biedējošām distopijām.

Paralēli saistībai ar zinātni un tehnoloģijām zinātniskās fantastikas piedāvātajās utopijās tiek atrisināti arī tādi jautājumi kā klases, rasu un dzimumu nevienlīdzība vai draudošās ekoloģiskās katastrofas – žanru raksturo izstādes organizatori.

“Izstāde  kopumā ir izdevusies, un tās trīs nosaukumi – “Cosmic Existence”, “Unexpected Encounters”, “Possible Futures” – labi atbilst manam darbam “Utopia Now Here”, kura iedvesmas avots ir neremdināmā sapņotāja, vizionāra un futūrista, “Air Canada” pilota Gunta Taņņa nerealizētais “Project Utopia” Kanādas Ontario provincē, kas tapa komandas pūliņu rezultātā, Tannim iedvesmojot un iedvesmojoties no dažādām spilgtām personībām – aktīvistiem, māksliniekiem, arhitektiem un inženieriem, tai skaitā, no matemātiķa un izgudrotāja Helmuta Bergmana idejām par īpašu proporciju vienādsānu trijstūri, kas kļūtu par Utopijas megastruktūru konstruktīvo pamatelementu. “Den Frie” ir ļoti īpaša vieta, kā tāda kosmiskā stacija, veidota no koka, “ pēc atklāšanas stāsta viens no izstādes māksliniekiem Kristaps Epners.

Savukārt 13. decembrī LLMC turpinās tēmas izpēti plašā izstādē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ''Arsenāls''. Izstādi kūrēs Solvita Krese, Inga Lāce un Andra Silapētere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti