FOTO: «Caur gadsimtiem» – izstāde par laikmetu savienošanu Červonkas muižas pilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vecsalienas (Červonkas) muižas pilī Augšdaugavas novadā atklāta plenēra “Caur gadsimtiem” dalībnieku izstāde. Plenēra trīs dienās mākslinieki, iedvesmojoties no Červonkas un tās apkārtnes, uzlika emocijas uz audekla.

“Pie mums atbrauca gleznotāji no Rīgas, Daugavpils, Līvāniem, Rēzeknes, Aglonas. Inga Strause tagad dzīvo ASV, apciemo māti Latgalē un arī piedalījās mūsu plenērā. Mākslinieki dzīvoja Silenē, apskatīja muižas Salienas un Vecsalienas novados, priecājās par Augšdaugavas novada baznīcām, parkiem, dārziem. Mūsu objekti ir jau cienījamā vecumā, pilij Červonkā ir vairāk nekā 150 gadu, un mēs gribējām, lai mākslinieki savos darbos savienotu pagātni un nākotni. Protams, savā radošajā izvēlē viņi bija absolūti brīvi, taču, kā redzat, visus iedvesmojušas vietējās ainavas, un mākslinieki tās arī gleznoja. Abstrakto kompozīciju šoreiz ir maz,” Rus.lsm.lv pastāstīja Salienas kultūras nama vadītāja un plenēra dalībniece Jeļena Ondzule.

Červonkas muižas pils un Lielbornes muiža attēlotas daudzos darbos (tikai trīs dienās 16 meistaru radīja 52 gleznas), un katru reizi – atšķirīgi, dažādās noskaņās. Vietējā daba ir neizsakāmi skaista, gleznās tā kļūst apgarota un šķiet pazīstama, taču vienlaikus jauna. Uz izstādes atklāšanu atnākušie varēja staigāt pa parku, bet pēc tam aplūkot tā dažādus stūrīšus un detaļas mākslas darbos, kas bija izstādīti vienā no Červonkas pils zālēm.

Izstādes atklāšanā ar savu uzstāšanos priecēja arī dziedātāja Lidija Breska, kura piedāvāja brīnišķīgu kokteili no melodijām džeza, bosanovas un citos stilos. Neiztika arī bez dāvanām – Daugavpils māksliniece Alina Petkune uzdāvināja Červonkai jaunā barona un viņa sievas portretu. Grūti pateikt, vai tas ir patiess stāsts vai leģenda, ka jaunākais barons fon Hāns, Červonkas muižas mantinieks, pagājušā gadsimta sākumā apprecējies pretēji vecāku gribai, jo ļoti mīlējis savu līgavu. Divdesmitajos gados viņš ar ģimeni pārcēlies uz Vāciju.

Barona kaislība iedvesmojusi Daugavpils dzejnieci Jeļenu Jonāni prozas radīšanai, un tapusi pasaka par to, kā iemīlējušies apmainījušies gredzeniem no neaizmirstulītēm un redzējuši burvju kāpnes, kas ved debesīs. Tieši šeit, Červonkas parkā. Visiem tika piedāvāts arī palūkoties uz šīm kāpnēm. Bet ja neesat tās ieraudzījuši, tad jūsu dzīvē vēl nav lielas mīlestības. Taču to vienmēr var labot.

Bērniem parkā bija magnētiņu izgatavošanas darbnīca, kā arī tika piedāvātas kustību spēles. Lai gan spēles uz neilgu laiku pārtrauca lietus, tomēr tas piepildīja apkārtni ar svaigumu un vieglu vēsumu.

Plenēra “Caur gadsimtiem” izstāde apskatāma līdz septembra sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti