Fonda «Mākslai vajag telpu» vasaras mājas otrajā sezonā - izstāžu sērija «#Blumbergs. Bezgalība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Fonda "Mākslai vajag telpu" vasaras mājas otrajā sezonā paredzēta sešu izstāžu sērija "#Blumbergs. Bezgalība", kas veltīta Ilmāram Blumbergam. Godinot izcilo latviešu mākslinieku, no 9.jūnija līdz 11.septembrim izstādes vasaras mājā veidos Miķelis Fišers, Ansis Starks, Gints Gabrāns, Voldemārs Johansons, Sabīne Vernere un Andrejs Strokins.

Pēc izstādes kuratores Ingas Šteimanes vārdiem, šo mākslinieku uzaicināšana sabalansē dziļu pietāti pret Blumberga mākslu un ietekmi, kā arī turpina sarunu par to, kas vēl var būt māksla. Starp māksliniekiem ir tādi, kuru darbos ir tieša un apzināta Blumberga ietekme, ir Blumberga portreti, un ir darbi, kuri tapuši individuālās trajektorijās, taču arī uz tiem var attiecināt Ilmāra Blumberga dzīves un mākslas izjūtu, ka "visi mēs kustamies kopā - kāds no kāda, cits uz citu."

“Šīgada lielā tēma ir "#Blumbergs. Bezgalība". Mēs akcentējam nepieciešamību mūsdienu mākslu interpretēt plašāk un kontekstā ar to, kas ir bijis. Strādājot šādā veidā, mēs iegūstam to, pēc kā ilgojamies – piesātinātu kultūrtelpu, kurā mākslas fakti nepazūd no redzes loka, bet cits ar citu sasaistās,” uzsver Šteimane.

Izstāžu sezonas atklāšanas vakarā, 9.jūnijā, visiem interesentiem būs iespēja klātienē piedzīvot Ilmāra Blumberga konceptuālās audioperformances "Zīmējumi ir kastītē" (30') oriģinālatskaņojumu. Ierakstu, kas tapis Ivara Vīgnera skaņu studijā 2003.gadā, papildinās Gvido Kajona fotogrāfiju projekcijas. Tajās ir fiksēta performances norise.

Ievadot vasaras mājas otro sezonu, 9.jūnijā notiks arī izstāžu sērijas "#Blumbergs. Bezgalība" pirmās izstādes atklāšana. Tās autors Miķelis Fišers, mākslinieks, kas nākamgad Latviju pārstāvēs Venēcijas mākslas biennālē, radījis jaunu instalāciju "Nemūžamnepiedošanas ekspresis" un tajā svarīga loma ir Ilmāra Blumberga gleznu ciklam "Visu laiku snieg".

Jau vēstīts, ka pērn no konteineriem izveidotās vasaras mājas izstāžu cikla uzmanības centrā bija gleznotāja un ģeniālā mākslas dzīves vadītāja Džemma Skulme. Izstāžu sēriju noslēdza kopizstāde "Mākslas stacijā Dubulti".

Fonda "Mākslai vajag telpu" vasaras māja atrodas līdzās Kalnciema kvartālam, Kalnciema ielā Rīgā. Fonds "Mākslai vajag telpu" tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti