Festivālu «Ūdensgabali» noslēgs Latvijas video mākslai veltīts pasākums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Starptautiskā laikmetīgās un video mākslas festivāla “Ūdensgabali” noslēdzošais pasākums trešdien, 15. septembrī, būs veltīts Latvijas video mākslai un, radot tiltu starp jauno un aizgājušo, ļaus paraudzīties gan uz jaunākajiem Latvijas video mākslinieku darbiem, gan Latvijas video mākslas pionieru atstāto mantojumu, informēja festivāla rīkotāji.

Turpinot vairāk nekā 20 gadu ilgo tradīciju, arī šogad mākslas centrs “Noass” aicināja iepazīt globālās aktualitātes un tendences video mākslā, kā arī gūt vispārēju priekšstatu par tajā izmantoto māksliniecisko, tehnisko līdzekļu un estētikas plašo diapazonu, iepazīstinot ar daudzveidīgām starptautisku festivālu veidotajām video mākslas un kustīgā attēla izlasēm no dažādām pasaules valstīm.

15. septembrī pulksten 19.00 video mākslas seansu programmu noslēgs īpaši festivālam “Ūdensgabali” veidota izlase, kurā apvienoti darbi no Latvijas Video mākslas arhīva.

Izlasē “Dabiskais skaistums”, kuru sastādījusi mākslas vēsturniece Sandra Ķempele, apvienoti video darbi, kas tapuši laika posmā no 2018. līdz 2021. gadam, un tā ir veltīta dabiskuma jēdzienam. “Pēdējos gados šis jēdziens ir saistīts ar morālu vērtējumu un atbilstību noteiktai lietu kārtībai, arbitrāriem dabas likumiem un noteikumiem par cilvēka dabu, pareizu būtību,” skaidroja festivāla rīkotāji. Video izlases virstēma “Dabiskais tuvums” aplūko dažādus jēdziena aspektus, uzdodot jautājumu: Ko uzskatām par dabisku? Vai dabiskums ir saistīts ar dabas procesiem? Cik pietuvināti esam dabas parādībām un procesiem? Kā attālumu mazināt, tvert un izzināt? Reflektējot par iespējamo atbilžu variācijām, seansā tiks demonstrēti Diānas Tamanes, Elzas Niedres, Evas Vēveres, Ilzes Ances Kazakas, Līgas Spundes, Mētras Saberovas un Margaritas Ievas Lozes video darbi.

Savukārt pēc seansa tiks atklāta grupas izstāde “Latvijas video mākslas arhīvs, 1990–2000”. Izstāde ir veidota vienlaikus gan kā retrospektīvs atskats, gan kā radoša interpretācija, kas balstīta apropriācijas metodē, – peldošā mākslas centra “Noass” ārtelpā izvietotajos ekrānos būs aplūkojamas video mākslas kolāžas, kurās apvienoti spilgtākie darbi, kas reprezentē video mākslu Latvijā 90. gados. Izstādē iekļauti “F5”, Ievas Rubezes, Mārtiņa Grauda, Mārtiņa Ratnika, NSRD, Edgara Bites, Jura Boiko, Daiņa Kļavas, Arta Dzērves, Artas Egles-Bisenieces, Ervīna Broka, Viestura Graždanoviča, Ingunas Aares, Renāra Krūmiņa, Maijas Apines, Imanta Vekmaņa, Monikas Pormales, Ginta Gabrāna, Daces Džeriņas, Ivara Mailīša, Ievas Jurjānes, Andra Stepes, Hardija Lediņa un Gintara Kavača darbi.

Izstādes kurators Lauris Vorslavs skaidroja: “Šis video mākslas darbu radīšanas laika periods ir visinteresantākais padziļinātai izpētei, jo satur daudz radošuma un jaunrades elementu, kuri izmantoti mākslas darbu radīšanā.” Radot citu kontekstuālo ietvaru, kolāžās veidotie darbi ieguvuši jaunu naratīvu, kas skatītājiem piedāvā citādus saskarsmes punktus un atklāj, ka 20. gadsimta pēdējā desmitgadē veidotie darbi ir aktuāli ne tikai pētniecības, bet arī jaunrades kontekstā. Izstāde būs aplūkojama AB dambī, pie mākslas centra “Noass”, līdz 30. decembrim.

Ņemot vērā valstī noteiktos nosacījumus publisku pasākumu organizēšanā, ieeja video mākslas seansā ir atļauta tikai ar derīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19 vai apstiprina Covid-19 izslimošanas faktu.

Festivāls “Ūdensgabali” tapis ar Rīgas domes un partnerfestivālu atbalstu, grupas izstāde “Latvijas video mākslas arhīvs, 1990–2000” tapusi ar Rīgas domas un Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “KultūrElpa” atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti