Festivālu «Ūdensgabali» iesāk Līvas Arnavas izstādes «Varbūt tiešām» atklāšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar Līvas Arnavas personālizstādes “Varbūt tiešām” atklāšanu 8. augustā plkst. 18.00 sāksies 19. Starptautiskais laikmetīgās mākslas un videomākslas festivāls “Ūdensgabali”.

Personālizstāde veidota kā multimediālu instalāciju virkne, kura veltīta cilvēka redzes un domāšanas mijiedarbībai, un tās ideju aizmetņi rodami gan mākslā, gan medicīnā un fizikā. Izstāde ar grafikas, fotogrāfijas, animācijas un citu izteiksmes formu palīdzību skatītājus vedīs cauri savas uztveres un apziņas līkločiem.

Izstādē būs iespējams gan pārbaudīt redzi, gan “paņemt acis rokās” vai tieši pretēji – gremdēties aizvērtu acu ainavās, savās atmiņās.

“Šodien informācijas aprite ir sasniegusi vēl nebijušus tempus un apjomus. Attiecīgi visapkārt esošais satura jūklis nereti kļūst mulsinošs, un arvien būtiskākas kļūst tādas prasmes kā informācijas filtrēšana un kritiskā domāšana. Šīm prasmēm pamatā ir divas vitāli svarīgas spējas - redzēt un domāt. Tomēr ir skaidrs, ka cilvēki gan redz, gan domā atšķirīgi,” uzsver izstādes autore Līva Arnava.

Līva Arnava (1996) 2018. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vides mākslas nodaļu, un šī ir viņas pirmā personālizstāde.

Izstāde “Varbūt tiešām” galerijā “Noass” būs skatāma līdz 15.septembrim.

“Ūdensgabalu” pirmo dienu plkst. 20.00 turpinās teksta grupas “Orbīta” performance “Motopoiesis”, kurā dzejas lasītāja balss tembrs un intonācija darbina dažādas elektromehāniskās skaņrades ierīces. Šajā performancē katrs autors lasa savu dzejoli tādā intonācijā, tempā un skaļumā, kādu uzskata par piemērotāko konkrētajām darbam – un pašu mākslinieku izgudrota ierīce balss audiosignāla skaļuma dinamiku pārvērš elektrības svārstībā un tālāk skaņā. Video pavadījums ļauj izpētīt dzejnieku laboratorijas darba virsmu un ekrānā ieraudzīt, kas tieši rada attiecīgajā brīdī dzirdamo skaņu. Tehniskā risinājuma autori ir metālmākslinieks Jēkabs Voļatovskis un radio inženieris Vladislavs Bogdanovs.

Ar “Motopoiesis” "Orbīta" jau ir uzstājusies Latvijā un Itālijā, taču performance ir pavisam jauna un tādēļ nemitīgi mainīga. Festivālā “Ūdensgabali” “Motopoiesis” varēs redzēt jaunā attīstības fāzē un piedzīvot mākslinieciskos risinājumus, kas publikai tiks rādīti pirmoreiz. 

Uzstāšanos ievadīs īss literatūrkritiķes un mediju teorētiķes Ilvas Skultes stāsts par “Orbītu” un šo konkrēto performanci. Ilva kopā ar savu māsu Aigu Dzalbi, mākslas zinātnieci un kritiķi, nesen sarakstījusi grāmatu par “Orbītu”, ko publicēja izdevniecība “Neputns”.

Savukārt vakara noslēgumā ap plkst. 21.30 uzstāsies apvienība “Gas of Latvia”. Šoreiz sadarbojoties mūziķiem Andrim Indānam un Gatim Ziemam, tiks atskaņoti skaņdarbi no šopavasar publicētā jaunākā “Gas of Latvia” albuma "Nutcracker". Tā būs intensīva un psihedēliska alternatīvās deju mūzikas programma, kurā saklausāmas atskaņas no industriālās mūzikas, tehno, IDM un postroka. Performanci pieteiks festivāla "Skaņu mežs" vadītājs Viestarts Gailītis.

Festivāla otrā diena, 9. augusts, no plkst. 20.30 būs veltīta “22. Japānas Mediju mākslas festivāla” apbalvoto darbu skatei, kā arī festivāla programmai “Jaunā kustība” (New Motion), kas izrādīta arī šīgada Ansī Starptautiskajā animācijas filmu festivālā Francijā un apvieno 12 jaunu, talantīgu Japānas animācijas filmu režisoru darbus.

Festivāla noslēgumā, 23. augustā plkst 18.00, notiks “Cross Industry Meetup Vol.2 “- lekciju un meistarklašu vakars. Pasākuma laikā lektori dalīsies savā pieredzē un zināšanās par kustīgā attēla realizēšanas rīkiem un to iespējām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti