Kultūras ziņas

Pirmizrade LNO - "Mihails un Mihails spēle šahu"

Kultūras ziņas

Dokumentāla filma par Ukrainu šovakar LTV

"Sveika, Galva!" Dzelzceļa muzejā

Festivālu «Tête-à-Tête» iesāk izstāde «Sveika, Galva»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šonedēļ sāksies otrais Teterevu fonda mākslas festivāls „Tête-à-Tête”, kas līdz pat maija vidum piedāvās vairāk nekā desmit spilgtus mākslas notikumus. To vidū būs filmu pirmizrādes, Zigmara Liepiņa „Transcendentālās oratorijas” pirmatskaņojums, Rundāles pils restaurācijas pabeigšanas svinības, kā arī dažādas laikmetīgās mākslas izstādes. Viena no tām šonedēļ iesāks festivālu, un tā būs izstāde „Sveika, Galva”, ko trešdien, 12.martā, atklās Dzelzceļa muzejā.

Izstādes kuratore Helēna Demakova tikko sākusi darbu pie izstādes iekārtošanas.

Man bija iekšējs aizvainojums, ka šajā Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā nav neviena liela Latvijas laikmetīgās mākslas izstāde plānota,” norāda izstādes kuratore Helēna Demakova, stāstot, ka brīdī, kad Latvijas Dzelzceļš atbalstījis izstādes veidošanu, viņa sapratusi, ka atkāpšanās ceļa nav.

Pirmais, kas pievērš uzmanību, ir milzīga galva ar aktrises Intas Tiroles vaibstiem, kas izrādās ir kā simbols visai izstādei. Uz izstādi tā atceļojusi no Nacionālā teātra izrādes „Sarkangalvīte un vilks”.

„Mēs stāvam pie viena objekta, kas sastāv no divām daļām - šī te vecmāmiņas-vilka galva tiks uzmontēta virsū tam baltajam modernajam ķermenim. Autori ir Krista un Reinis Dzudzilo un tēlniece Liene Mackus. Šis darbs iezīmē visu mūsu izstādes noskaņu un arī visas tehnikas un visus medijus,” skaidro izstādes kuratore.

Izstādē „Sveika, Galva!” patiešām vienkopus būs iespējams ieraudzīt gandrīz visus mūsdienu mākslas izteiksmes veidus. Tos pārstāvēs dažādu paaudžu mākslinieki, un visos viņu darbos kā ļoti nozīmīgs tēls būs galva. Ar to tiks akcentēts, ka māksla ir kas daudz vairāk par līniju un krāsu sajaukumu - mākslai ir jārosina domāt. „Es pieļauju, ka milzīgu skatītāju atzinību izpelnīsies, piemēram, Maijas Kurševas lielais zīmējums ar nosaukumu „Biete domā”, tur tiešām redzama biete, kas ļoti smagi domā. Tur tiešām ir bietes galva. Mākslinieces grafiku ciklā savukārt ir sešas galvas, jo tas izseko viņas ģeneoloģijai pa sieviešu līniju, sākot no viņas un viņas mātes, līdz pat senlatvietei. Tā kā tās galvas izstādē diezgan burtiski „ienāks” iekšā,” stāsta Demakova.

Izstādē būs skatāmi 20 jauni veikumi, kā arī vairāki vēsturiski darbi, kuros arī dažādos kontekstos apspēlēta izstādes tēma.

Viens no agrāk tapušajiem būs Lailas Pakalniņas filma „Papagena” ar Mocarta mūziku, kas bija pasūtījuma darbs Latvijas līdzdalībai Venēcijas biennālē. No senākiem darbiem būs skatāma Ojāra Pētersona instalācija, kā arī Alvja Hermaņa un Monikas Pormales scenogrāfija izrādei „Šukšina stāsti” Maskavas Nāciju teātrī. Tajā ļoti būtiska loma ir Altaja iedzīvotāju portretiem.

Izstāde "Sveika, galva!" skatāma līdz 22.aprīlim.

Tāpat ar festivāla starpniecību būsim liecinieki kādam īpaši vēsturiskam brīdim - Rundāles pils restaurācijas noslēgumam.

„Pēc 50 gadu darba, Imanta Lancmaņa milzīga ieguldījuma, pils būs pilnībā pabeigta. No 25.maija tā būs pilnībā pieejama iedzīvotāju apskatei, savukārt iepriekšējā dienā paredzēta tās svinīgā atklāšana. Visu dienu televīzija ierakstīs visus šos notikumus, gan to, kā restauratori no visām pasaules malām sabrauks uz restauratoru saietu, gan pašu atklāšanu, noslēgumu un uguņošanu. Televīzija sekos tam līdzi, un līdz ar to šis pasākums būs pieejams arī visiem Latvijas iedzīvotājiem,” stāsta festivāla vadītāja Elīna Vikmane.

Festivāls noslēgsies 25.maijā ar īpašu akcentu, kad operā koncertu sniegs viens no pasaules vadošajiem orķestriem - Londonas Simfoniskais orķestris. Latvijā tas viesosies pirmo reizi, piedāvājot romantisma laikmeta šedevrus - Šūberta 8.simfoniju un Mālera 1.simfoniju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti