Kultūras ziņas

Par Gaismas pils būvniecību nav samaksāts?

Kultūras ziņas

Notiek dziesmu svētku izvērtēšanas komisijas sēde

Festivāls atdzīvina veco bibliotēkas ēku

Festivāls «Survival K(n)it» atdzīvina veco bibliotēkas ēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau septīto reizi Rīgā norisināsies vērienīgākais laikmetīgās mākslas notikums Latvijā - laikmetīgās mākslas festivāls "Survival K(n)it 7", kurā piedalīsies ap 40 mākslinieku un mākslinieku grupu no Latvijas un ārvalstīm. Festivāls katru reizi notiek kādā pamestā ēkā. Šoreiz izvēlēta kultūrvēsturiski simboliska vieta - bijusī Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka Krišjāņa Barona ielā, kuras nākotnes liktenis ir miglā tīts

No 4. līdz 20.septembrim jau septīto reizi Rīgā norisināsies laikmetīgās mākslas festivāls "Survival K(n)it 7". Kā katru gadu, festivāls aicina māksliniekus meklēt radoši alternatīvus izdzīvošanas modeļus, reflektējot par lokāli un globāli aktuālām sociālām tendencēm.

"Vienmēr festivāla princips ir iet uz pamestu ēku, kas iezīmē pilsētas attīstības etapu. Mēs atkal aicinām uzdot jautājumu - kas tad notiks ar šo tukšo ēku, vai te saglabāsies kāda kultūras funkcija," teic laikmetīgās mākslas festivāla "Survival K(n)it" kuratore Solvita Krese.

Vairāk nekā 40 mākslinieku no dažādām valstīm meklē visnegaidītākos izdzīvošanas modeļus un apspēlē gan lokālas, gan globāli svarīgas norises. Piemēram, baltkrievu mākslinieks videodarbā caur paklāja klapēšanu savā pagalmā atklāj Ukrainas un Krievijas kara konfliktu.

"Mani  ļoti uztrauc ģeopolitiskie notikumi, ne tikai Ukrainas  attiecības ar Krieviju. Videodarbs  nav tikai par karu,  tas ir par daudzām valstīm," stāsta mākslinieks no Baltkrievijas Jura Šusts.

Savukārt divi latviešu mākslinieki apspēlē vietu, kur notiek festivāls - bijušo Latvijas Nacionālās bibliotēkas māju, no tur atstātajām lietām radot fikciju par šī nama vēsturi.

"Bibliotēkas uzdevums ir saglabāt informāciju nākotnei, bet tas, ar ko es saskāros, ir, ka ļoti daudz informācijas ir palicis pāri un tā netika izmantota. Tā ir bibliotēkas atmiņu klade, "feisbuks" analogais, ar ierakstiem, fotogrāfijām, dzejoļiem un kolāžām," norāda fotogrāfs un grafiķis Andrejs Strokins.

Laikmetīgās mākslas festivāla atklāšana notiks ceturtdien, 3.septembrī, ar performancēm pie Ministru kabineta un Latvijas Nacionālās operas un baleta. Kā vēstīts, festivāla laikā notiks laikmetīgās mākslas izstāde, performances, koncerti, lekcijas un sarunu programmas. Atsevišķi pasākumi notiks arī pilsētvidē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti