Kultūras rondo

Ar ekspozīciju muzejā bez sienām aktulizē Laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību

Kultūras rondo

Diasporas latvieši svētkus ieskandina zumēšanā

Durvis apmeklētājiem ver LNMM Galvenā ēka un Rīgas Birža. Tiekamies ar Māru Lāci klātienē

Feminisms, akvareļi, cirks un Purvīša balva – Mākslas muzejā četras jaunas izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 4. jūnija Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēkā atkal atvērta apmeklētājiem. Kopumā sarūpētas četras jaunas izstādes, kurās iepazīsim Dainas Dagnijas, Gustava Šķiltera, Ievas Epneres darbus, kā arī septītās Purvīša balvas kandidātu sasniegumus mākslā. Daiga Rudzāte, Purvīša balvas izstādes kuratore, atgādina, ka izstāžu telpās sastapsim arī vairākus lielformāta darbus. 

1. jūnijā valdība vienojās, ka individuāliem apmeklējumiem būs pieejamas arī muzeja telpas. Saskaņā ar šo lēmumu, savas durvis ver Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenā ēka Jaņa Rozentāla laukumā 1. Jāatzīmē, ka LNMM telpas ierobežotam apmeklētāju skaitam jau bija pieejamas laika posmā no 2021. gada 21. aprīļa līdz 4. maijam. Tobrīd tur tika īstenots Kultūras ministrijas pilotprojekts drošai kultūrvietu publiskās darbības atsākšanai. 

Pilotprojekta laikā LNMM apmeklēšana bija iespējama vien ar iepriekšēju pieteikšanos uz konkrētu apmeklējuma laiku. 

Muzeja direktore Māra Lāce skaidro, ka tagad apmeklētājiem iepriekšējs pieraksts vairs nav nepieciešams un atvērts ir viss muzejs, nevis viena izstāde, kā tas bija periodā no 21. aprīļa līdz 4. maijam. 

Apmeklētāju plūsmu iekštelpās organizē muzeja darbinieki. Izstāžu telpās drīkst uzturēties starp 30 un 40 personām, iespējams var nākties uzgaidīt. Joprojām spēkā prasības ievērot 2 metru distanci, veikt roku dezinfekciju un lietot mutes un deguna aizsegu. 

“Šobrīd muzejā skatāma mākslinieces Dainas Dagnijas darbu izstāde ar intriģējošu nosaukumu “Tu glezno tikpat labi kā vīrietis! Dainas Dagnijas māksla feminisma kontekstā”.

Izstādes kuratore Elita Ansone ir pievērsusies Dainas Dagnijas daiļrades sākumposmam – Amerikas periodam – kad attīstījās feminisma kustība.

Lai gan Daina Dagnija pati nebija aktīva [kustības] dalībniece, viņas darbos šīs tēmas parādās ļoti interesentā pavērsienā, izvērsumā.

Ceturtajā stāvā ir izstāde “Man pasaule par šauru šķita…”. "Tātad – 19. gadsimta beigas / 20. gadsimta sākums, latviešu mākslinieks Gustavs Šķilters, beidzot Štiglica Centrālo tehniskās zīmēšanas skolu Pēterburgā, dodas pasaules apceļošanā. Pabijis viņš ir gan Francijā (Rodēna darbnīcā pamācījies), gan Spānijā, gan vēl citās zemēs.

Izstādē viņa iespaidi akvareļu gleznojumos eksponēti vienlaicīgi ar biogrāfisku materiālu – viņa saraksti ar vienu spāņu mākslinieku, kas ir ārkārtīga interesanta un atklāj jaunas šķautnes Šķiltera darbībā un viņa kā personības izpratnē,”

Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” stāsta Māra Lāce. 

Savukārt muzeja “Kupola zālē” apmeklētājus gaida "Purvīša balvas 2019" laureātes Ievas Epneres jaunākā izstāde "Cirks zem kupola”. “Ļoti skaista un emocionāli jūtīga izstāde,” piebilst LNMM direktore. 

Septītā Purvīša balvas izstāde

Starp izstāžu jaunumiem LNMM galvenajā ēkā jāizceļ Purvīša balvas izstāde, kas apmeklētājiem pieejama no 2021. gada 4. jūnija līdz 8. augustam. Ekspozīciju veido spilgts glezniecības, instalāciju, porcelāna un videomākslas kopums, ko radījuši septītajai Purvīša balvai par izcilāko sniegumu vizuālajā mākslā 2019. un 2020. gadā izvirzītie astoņi mākslinieki un autoru kolektīvi – Skuja Braden, Valdis Celms, Krista un Reinis Dzudzilo, Kaspars Groševs, Ieva Kraule-Kūna un Elīna Vītola, Rasa un Raitis Šmiti, Aija Zariņa, Amanda Ziemele.

“Purvīša balvas pamatprincips – tiek nominētas izstādes. Mēs visiem spēkiem cenšamies šīs izstādes pēc tam parādīt. [..]

Vienmēr jāņem vērā, ka izstāde Purvīša balvā izskatīsies citādi kā orģinālajā versijā, kaut vai tāpēc, ka tas bieži vien ir tikai fragments.

Tas tā nav Kaspara Groševa vai Valda Celma gadījumā, kur tiek izstādīts viss objekts, bet tādos lielos projektos kā mākslinieku personālizstāde, teju nekad nav iespējams visu izlikt,” ar Purvīša balvas izstādes pamatprincipiem iepazīstina kuratore Daiga Rudzāte.

Kuratore atgādina, ka Purvīša balvas izstāde “katapultējusies” no ziemas uz vasaru, un tā pat esot labāk.

Viņasprāt, šī balva ir kā sava veida atskaite [mākslas] videi, bet skatītājiem tā kalpo par pēdējo divu gadu spilgtāko veiksmes stāstu pārskatu,

protams, paturot prātā arī citus izcilus sasniegumus mākslā, kas fināla atlasē tomēr neiekļuva.

Kopumā "Purvīša balvas 2021" fināla atlasei tika nominēti 18 mākslinieki / mākslinieku grupas, kuru radošais veikums atzīts kā nozīmīgs notikums Latvijas vizuālās mākslas ainā laikposmā no 2019. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. decembrim.

Paturot prātā Latvijas ekonomisko situāciju un mākslai pieejamos budžetus, šī Purvīša balvas izstāde pašai Rudzātei esot liels pārsteigums, jo tā sastāv no milzīgiem lielformāta objektiem. “Tas apliecina gan atsevišķu institūciju ieinteresētību – Valda Celma gadījumā tā ir Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle, kurai pateicoties, beidzot tika realizēti šie projekti, gan arī

tā ir milzīga mākslinieku pašaizliedzība, ka viņi, neraugoties ne uz ko, tajā brīdī realizē savas ambīcijas. Visas šīs ambīcijas ir ļoti, ļoti svarīgas visai sabiedrībai, jo tās kaut kādā veidā palīdz dzīvot,”

pauž izstādes kuratore.

Viņa ikvienu aicina pēc ilgstošas krīzes atgriezties izstāžu zālē, lai no visa spēka izbaudītu mākslu.

Purvīša balvas kandidāti: 

Būtiski pieminēt, ka arī citas LNMM struktūras pakāpeniski atsāk darbu. No 4. jūnija iespējams apmeklēt Mākslas muzeju “Rīgas Birža”, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeju. 5. jūnija durvis vērs arī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs. Savukārt no 9. jūnija iespējams apmeklēt ekspozīciju “Skulptūru mežs. Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumi” Pulka ielā 8, Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti