Dienas ziņas

Mudina domāt par likumu maiņu

Dienas ziņas

Likumpārkāpējus Iecavā bieži netraucē

Ēvī Upenieces 90.jubilejas izstāde Ādažos

Ēvī Upenieces 90.jubilejas izstāde skatāma Ādažos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tēlniece Ēvī Upeniece turpina savas deviņdesmitās jubilejas gadu svinēt ar izstādi Ādažos - vietā, ko viņa jau vairāk nekā sešdesmit gadu sauc par savām mājām.

Uz savu 90.jubilejas personālizstādi Ādažos vecākā strādājošā tēlniece ierodas, draugu atbalstīta, bet joprojām enerģiska un apņēmības pilna strādāt. Izstādēs Ēvī piedalās jau kopš 1953. gada. Viņas darbiem raksturīgas vispārinātas un gludas formas. Viņas tēli – sievietes.

"Viņa iekšējo smalkumu, es gribētu teikt - tādu dvēseles izsmalcinātību spēj ielikt akmenī, atbrīvojot akmeni no visa liekā, vai teiksim bronzā, materiālā, kas dzimst ar uguni. Es domāju, ka tā ir tā lielākā veiksme un skaistums," saka mākslas zinātniece Ramona Umblija.

Ēvī Upenieces skolotāji bija tēlniecības klasiķi Kārlis Zemdega un Teodors Zaļkalns, un arī viņa joprojām ir pārliecināta klasisku vērtību piekritēja.

"Tēlnieks taisa tikai cilvēku, un, ja tagad, kad laikmetīgā māksla modē, viņi domā, ka jebkurš priekšmets, kam ir 3D, ir skulptūra, tad viņi ļoti maldās. Tā nav. Tad jau sētas miets arī būtu skulptūra," uzsver tēlniece.

Savā garajā un darbīgajā mūžā Ēvī Upeniece saņēmusi vairākus dzīves sitienus. Pagājušajā gadā nodega viņas māja, bet palika  šķūnītis, un darbs turpinās.

"Es viņu apbrīnoju par viņas izturību. Redziet, viņa ir tikpat izturīga kā tie miķelīši, kas iztur jebkuru salnu, un viņa pēc tiem sitieniem ir piecēlusies, un to es viņai gribu pateikt šodien," - tā aktieris Jānis Kubilis.

Izstāde “Sieviete skulptūrā” Ādažu kultūras centrā būs apskatām līdz 1. decembrim.

Jau vēstīts, ka Ēvī Upeniece svinēja savu 90.jubileju 22.augustā. Tobrīd Rīgas Sv. Pētera baznīcā bija skatāma Ēvī Upenieces personālizstāde „Ēvī Upeniece. Tēlniecība”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti