Ēvī Upeniece 90 gadu jubileju sagaida ar personālizstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 14. līdz 31. augustam Rīgas Sv. Pētera baznīcā skatāma latviešu tēlnieces Ēvī Upenieces personālizstāde „Ēvī Upeniece. Tēlniecība”.

Tas būs nozīmīgs notikums kā māksliniecei, tā skatītājiem, jo 22. augustā māksliniece svin savu 90 gadu jubileju. Notikums ir abpusēja dāvana – svētki tēlniecei, savukārt, viesiem tā ir iespēja pirmoreiz vai no jauna satikties ar vienkopus pulcētu tēlnieces izcilāko darbu izlasi. Izstādes kodolu veido Upenieces darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijām.

„Lai darbs uzrunātu, tajā jāieliek mīlestība” – tā intervijā pirms pāris gadiem sacījusi tēlniece. Apbrīnojamā prasme tēlnieciskai formai – bronzā, marmorā, granītā – piešķirt siltu jūtu klātbūtni it tā, kas mākslinieces darbus izceļ latviešu tēlniecības ainā. Strādājot stājtēlniecībā un mazajās formās, viņa septiņdesmit gadu laikā radījusi virkni lirisku kamernoskaņas darbu. Lielākoties tie ir maiguma un vienlaikus stipra gara spēka caurstrāvoti tēli - mātes un bērna tēma, liriskas un harmoniskas figūras, sievietes – sargātājas, strādnieces, medmāsas, aktrises. Līdzās alegoriskiem sieviešu tēliem izstādē būs skatāmi tēlnieces veidotie leģendāro aktrišu Astrīdas Kairišas un Elzas Radziņas portreti.

Sevišķu rūpību māksliniece velta savu skulptūru virsmas apstrādei, viņas tēlniecībai raksturīgas vispārinātas, gludas formas. To virsmu bieži filigrāni slīpējot un pulējot, tēlniece veido bronzas spīdumam kontrastējošas, dekoratīvi izteiksmīgas faktūras.

Ēvī Upeniece. Nevienam es Rīgas nedodu. 1989. Bronza. Foto – Georgs Jemeļjanovs. Latvijas Mākslinieku savienības kolekcija.

Ar radošu dzīves sparu apveltītā latviešu tēlniece savā pieredzē un darbos atspoguļo dažādu laikmetu tradīcijas un pieredzi. 1952. gadā beigusi Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu, viņa mācījusies pie latviešu tēlniecības klasiķiem – Teodora Zaļkalna, Emīla Meldera, Kārļa Zemdegas. Radošajā darbā iedama stabilu un pārliecinošu ceļu, viņa pēc studijām sākusi piedalīties grupu izstādēs Latvijā, PSRS, kā arī ārzemēs. Tēlniece sarīkojusi vairāk nekā 20 personālizstādes muzejos un galerijās Latvijā, Dānijā un Krievijā. Upenieces darbi atrodas muzeju kolekcijās Latvijā, Tretjakova galerijā Maskavā, citu Krievijas pilsētu muzeju krājumos, kā arī privātās kolekcijās Zviedrijā, Dānijā, Norvēģijā, ASV.

Līdzās tēlniecībai augstu vērtējams ir mākslinieces radošais dzīvesspars, jo viņas ikdienā arvien būtiskākais ir darbs – viņa slīpē, vīlē un pulē, nezaudējot sev raksturīgo perfekcionismu. Līdzās jau mākslas vēsturē ierakstītiem Ēvī Upenieces darbiem personālizstādē tiks izstādīti vairāki īpaši izstādei radīti darbi.

Rīgas svētkos 14., 15. un 16. augustā ieeja izstādē bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti