Kultūras rondo

Izstādē "Burblis" Ilze Aulmane runā par cilvēka privāto telpu kā trauslu burbuli

Kultūras rondo

Gunārs Binde atceras darbu Jaunatnes teātrī. Gaidāma viņa izstāde "Noveles"

Skulpturālo stikla instalāciju autors Ernests Vītiņš aicina uz izstādi "Stikla labirintā"

Ernests Vītiņš: Stikla loksne ir jaudīgs materiāls, lai radītu skulpturālu objektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 1. februāra izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" būs skatāma mākslinieka Ernesta Vītiņa personālizstāde "Stikla labirintā", kurā tiks eksponēta jaunradīta skulpturālā instalācija stikla materiālā. Latvijas mākslas vidē Vītiņš ir attīstījis īpašo stikla krāvuma tehniku.

“Izstādes telpa dod iespēju izcelt stikla mirdzumu,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atzīst mākslinieks Ernests Vītiņš, iepazīstinot ar topošo izstādi.

“Ir sasniegts tas sajūtu apjoms, ko gribētos nodot cilvēkiem. Vēl sīkumi jāsaliek. Mazliet atceros akadēmijas laikus,” par izstādes veidošanu turpina Vītiņš.

Mākslinieks norāda, ka vēlas, lai izstāde būtu cilvēkiem izklaidējoša, tajā pašā laikā – ar pievienoto māksliniecisko vērtību.

“Tā varētu būt lieliska "Instagram" izstāde, kurā taisīt bildes ar atspīdumiem, kā sešas galvas atspīd trijās skulptūrās,” bilst Vītiņš.

Raksturojot savu īpašo darba tehniku, Vītiņš norāda, ka savā ziņā tā ir vienkārša: paņem stikla loksni, izgriež detaļu un krauj. Tad, kad esi izgriezis loksnes, līmē, lai skulptūra veidojas.

“Pieredze rāda, ka ir ārkārtīgi daudz nianšu.

Strādājot diendienā astoņus gadus tikai ar lokšņu stiklu, ar katru jaunu objektu atklāju arvien jaunus veidus, ko var ar vienkāršo stikla loksni panākt. Stikla loksne ir jaudīgs materiāls, lai radītu skulpturālu objektu,” skaidro Vītiņš.

Par savu pievēršanos tieši stikla mākslai un atšķirīgai izpausmei šajā mākslas jomā Vītiņš bilst, ka izvēlējies jomu, kas ir sveša un nezināma.

“Nāku no mākslinieku ģimenes, man bija doma, ka eju sfērā, kur visi radinieki, jādara kaut kas citādi. Vēlme darīt kaut ko citādi ir ārkārtīgi iesakņojusies manī. Tā rezultātā [vēlme] būvēt no stikla lielus objektus, ko neviens nedara, noveda līdz tam, ka apzināti un neapzināti gāju uz monumentālo stiklu. Krājoties pieredzei, līdz krāvumam nonācu organiski,” vērtē Vītiņš.

Vītiņa darbus var redzēt arī jaunatklātajā Latvijas Universitātes Zinātņu mājā, kā arī Dabaszinātņu centrā.

“Milzīgu paldies esmu parādā arhitektei Vitai Palkovņikovai, kura man uzticējās jau laikā, kad biju radījis salīdzinoši nelielus objektus. Uzticēja pamēģināt. Nevienam nebija īsti skaidrs, vai tas "trakais mākslinieks" to var realizēt, vai vispār to var realizēt. Arhitekte iestājās par mani,” atklāj Vītiņš.

Zinātņu mājā viņš vēlējies izveidot objektu, ko varētu papildināt mājās iedzīvotāji – studenti un pasniedzēji.

“Gribēju uztaisīt mākslas objektu, kuru būtu iespēja papildināt tiem mājas iedzīvotājiem, kas tur būs. Tas liekas svarīgi, ka, mācoties tajā telpā, vari padarīt to vēl interesantāku un labāku,” norāda Vītiņš.

Ernesta Vītiņa izstāde "Stikla labirintā" Rīgas mākslas telpā būs atvērta no 1. februāra līdz 17. martam. Mākslinieks aicina izstādē staigāt uzmanīgi un neskatīties telefonā, kamēr pārvietojas. Tas tomēr ir stikls, un izstāde jābauda nesteidzoties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti