Kultūra

Mākslas studenti izstrādā biznesa idejas

Kultūra

Jānis Lūsēns un Ingus Pētersons piedāvā jaunu koncertprogrammu "Romantika"

Jūrmalā atklās Ērikas Kumerovas personālizstādi «Intuitīvā pieredze»

Ērikas Kumerovas «Intuitīvā pieredze» - jauns pagrieziena punkts gleznotājas daiļradē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jūrmalas pilsētas muzejā ceturtdien, 31.martā atklāj Ērikas Kumerovas personālizstādi "Intuitīvā pieredze". Tajā apskatāms gleznotājas pēdējo divu gadu veikums. Ja līdz šim Ēriku Kumerovu pazinām kā ļoti jūtīgu un emocionālu dabas ainavu gleznotāju, tad jaunā izstāde ir daudz abstraktāka un atspoguļo jaunu pagrieziena punktu gleznotājas daiļradē.

"Parasti ir tā, ka gleznotājs kaut ko rada, rada, rada, un tad nāk kāds darbs, ko varam saukt par pagrieziena darbu. Un tad man radās tas darbs, šeit tas arī redzams," stāstu par izstādi Ērika Kumerova sāk ar gleznu, kuras tapšana pirms pāris gadiem deva pirmo impulsu pievērsties atšķirīgam gleznošanas veidam no līdz tam viņai ierastajām dabas studijām. Arī šajā gleznā var jaust dabas motīvus, bet tie ir vairāk nosacīti un abstrakti.

"Es biju pirms diviem gadiem plenērā pie Tērvetes, kur es arī, protams, studēju dabu, kā parasti. Un tad bija kaut kāda lietaina diena, nevarēja ārā doties, un es sāku strādāt tādā veidā - kā tīri no sevis kaut ko. Tā bija spēle ar toņiem, triepieniem, virzieniem, faktūrām, līnijām. Un, kad darbs bija jau tāds pilns un emocionāli piesātināts, tad es skatījos, ko es tur redzu. Un tad, šajā gadījumā, tās bija divas, trīs līnijas klāt, un pēkšņi tas bija taurenis," stāsta Ērika Kumerova.

Plenērā tapusī glezna Ērikai Kumerovai pavēra ceļu uz intuitīvo gleznošanu, tā gleznotāju ļoti aizrāva un tieši šādā manierē gleznoti visi jaunajā izstādē skatāmie darbi: "Bildes ir tapušas tīri intuitīvā ceļā. Tas nozīmē, ka tā ir ļaušanās savām sajūtām, priekšnojautām, ka tu ļauj, lai tev roka darbojas un prāts tai brīdī ne tik daudz "maisās pa kājām". Jā, un tad vienkārši tu esi tai procesā iekšā, darbs pats tevi ved. Un tad kaut kādā brīdī kā brīnums atklājas galarezultāts."

Jaunās izstādes darbus raksturo spēles ar toņiem un triepieniem, ļaušanās iekšējiem impulsiem un ritmiem, mērogu nojaukšana. Lai arī tikko jaušami, daļā darbu samanāmi Ērikai Kumerovai arī iepriekš iemīļotie tēli - pūce, zivs, putns, bet visbiežāk jau taurenis.

Teju par katra darba tapšanu māksliniecei ir savs stāsts. Tā, piemēram, īpaša saulainuma un siltuma pārpilnā glezna "Medus diena", izrādās, tapusi pilnīgi pretēju laika apstākļu ietekmēta. "Tā bija auksta ziemas diena, kurā man ļoti pietrūka saules un siltuma. Tā sajūta manā galvā bija par siltumu, vasaras sanošajām bitēm, ziediem, smaržām. Viss sākās ar to, ka es intuitīvi ķēros pie krāsām un ļāvos vienkārši. Rezultāts atkal ir taurenis," stāsta Ērika Kumerova.

Kaislībās brāzmojošs ir sarkani melnais izstādes darbs "Prāta žogs" - tajā iemiesojušās ļoti intensīvas autores emocijas. "Šis ir viena elpas vilciena darbs. Kā sāc, tā, neatejot no molberta, nobeidz. Tas "Prāta žogs" - tas tur tāds ir, bet mēs labi redzam, ka jūtas ļoti viegli lien tam cauri, ne vienmēr mēs ļoti labi varam šajos svaru kausos nolīdzsvaroties. Jā, tāpēc laikam tas sarkanais, jo tas bija tā intensīvi. Pie šī darba ir maz strādāts, bet es tieši novērtēju to vieglumu un svaigumu - kā ir likts, tā atstāts," saka Ērika Kumerova.

Ērikas Kumerovas darbi ir emocionāli un dinamiski, viņas izmatotie krāsu toņi - izteiksmīgi, dzidri un lielākoties arī silti, kas skatītājos rada pozitīvas un dzīvi apliecinošas sajūtas. Gleznotājas jaunāko darbu izstādi "Intuitīvā pieredze" atklāj ceturtdien, 31.martā, Jūrmalas pilsētas muzejā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti