Rīta Panorāma

Baltijas valstu lidostās strauji pieaug pasažieru skaits

Rīta Panorāma

Miris pirmais Ukrainas prezidents Kravčuks

Vorhola Monro portretu izsola par 195 miljoniem dolāru

Endija Vorhola veidotais Merilinas Monro portrets kļuvis par dārgāko 20. gadsimta mākslas darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mākslinieka Endija Vorhola radītais Merilinas Monro portrets izsolīts par 195 miljoniem ASV dolāru jeb apmēram 185 miljoniem eiro. Tas kļuvis par visu laiku dārgāko 20. gadsimta mākslas darbu.

Izsoļu nama "Christie's" pārstāvis Alekss Rotters ir lepns: "Mēs pārdevām dārgāko 20. gadsimta gleznu. Es ar to ļoti lepojos, un arī mana komanda ar to ļoti lepojas. Tas ir liels sasniegums, kas īstenībā nav mans, bet tikai Vorhola un Merilinas."

Popārta žanrā veidotais portrets radīts 1964. gadā, un tajā leģendārā amerikāņu aktrise attēlota tuvplānā ar dzelteniem matiem, zilām acu ēnām un spilgti uzkrāsotām lūpām uz gaiši zila fona. Ir vairākas šīs portreta versijas, taču tas nemazināja mākslas mīļotāju interesi. Iegūtie līdzekļi tiks nodoti līdzšinējiem mākslas darba īpašniekiem – Šveices pilsētā Cīrihē bāzētajam Tomasa un Dorisas Ammanu fondam, un tos vēlāk novirzīs šīs organizācijas īstenotajām bērnu izglītības un veselības aprūpes programmām.

Amerikāņu mākslinieks un režisors Endijs Vorhols ir zināmākais popārta mākslas stila pārstāvis. Komentārus neprasa arī viņa modele – aktrise, un dziedātāja Merilina Monro (īstajā vārdā Norma Džīna Mortensone). 1926. gadā dzimusī Monro piedalījusies daudzās filmās, tai skaitā Latvijas skatītājiem labi zināmajā lentē "Džezā tikai meitenes" un kļuvusi par sava laikmeta ikonu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti