Kultūra

"Lielajā dzintarā" izskanēs VAK "Latvija" un Ērika Ešenvalda jubilejas koncerts

Kultūra

Izcilības balvu kultūrā saņem "H2E, Alvis Hermanis, Gidons Krēmers un "Kremerata Baltica"

Emīlijas Lielās personālizstāde "Saldu miegu, Tīģeri!"

Emīlijas Lielās slavenie filca lāči personālizstādē «Saldu miegu, Tīģeri!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Es viņos salieku iekšā savus noslēpumus – tā par saviem slavenajiem filca lāčiem saka to autore, māksliniece Emīlija Lielā. Iespējams, tas ir iemesls, kāpēc viņas lāči cilvēkiem tik ļoti patīk, jo 10 gadu laikā tie aizceļojuši pa visu pasauli. Mākslinieces jaunāko veikumu varēs apskatīt no šodienas viņas personālizstādē galerijā „Istaba”.

Katrs lācis ir kā mākslas darbs ar savu raksturu un dvēseli, ļoti rūpīgi izstrādāts un parasti vēl ar kādu kristālu izdaiļots.

„Man cilvēki tiešām ir teikuši, ka viņi pieliek to lāci, un viņš tā kā aizsargā, tu jūties stiprāks. Es domāju – tā arī ir rotāšanās pamatbūtība – tu aizsargājies, bruņojies drusciņ, un, manuprāt, lācis to brīnišķīgi veic”," stāsta Emīlija.

Tāda ir viņas pašas viena no lāču popularitātes versijām, kaut gan tā līdz galam savu lāču pievilcības noslēpumu viņa pati neesot atminējusi. Protams, katrā lācītī viņa ieliek savu sirdi un kaut ko ļoti personisku no sevis, taču to patur pie sevis, jo viņai patīk, ka katrs cilvēks lāča veidolā ierauga kaut ko savu:

„Protams, ka tas lācis nav tikai piespraudīte. Viņi ir aizceļojuši uz visu pasauli, viņi man ir nesuši diezgan nopietnus ienākumus, es esmu iepazinusies ar fantastiskiem cilvēkiem. Man pašai tas jau nav tāds lielais biznesa plāns, tas ir tāds visu laiku pārsteigums – kā tas var būt, ka viņi tik ļoti uzrunā, man tas katru reizi ir pārsteigums bez iedomības un tēlošanas, bet es, protams, ļoti priecājos par to," atklāj māksliniece.

Viss sākās pirms 10 gadiem Ziemassvētku laikā, un nevis ar lāčiem, bet vilnas kaķīšiem, kas cilvēkus burtiski apbūra. Emīliju tas iedrošināja turpināt, un drīz vien kaķus izkonkurēja lāči, un tā sākās šī filca lāču ēra, kuras laikā radīti vairāki tūkstoši darbu . Lielākoties tās ir piespraudes un bērnu mantiņas lāču atveidā dažādās krāsās, rotātas ar spīguļojošiem kristāliem un tikai Emīlijas rokrakstam raksturīgas.

Piespraudes Emīlija šobrīd jau uzskata vairāk par pagātni, tādēļ izstādē būs galvenokārt redzami izšūti darbi rāmīšos, arī lāči, kas var kalpot kā eglīšu rotājumi un iepriecinājums bērniem.

Izstādei dotais nosaukums „Saldu miegu, Tīģeri” liecina, ka lāčiem būs piepulcējies jauns tēls, taču tas noteikti nebūs dusmīgais tīģeris, jo stundām garā filcēšana un šūšana ir kā meditācija, kas nomierina ne tikai autori, bet arī viņas radītos tēlos:

„Tas tīģeris ir tā mana dusmīgā puse, jo es ļoti bieži esmu dusmīga, nesavaldīga (es ceru, ka cilvēki jau ir pieraduši man apkārt), tā kā tas ir veltījums tam dusmīgajam tīģerim, ka viņam vajag nomierināties, ka viss taču ir labi un tāpēc - saldu miegu. Ne gluži viņu apklusināt, bet samīļot, sapaijāt”.

Jaunas nianses Emīlijas darbos ienesusi dēliņu piedzimšana, Miķelim ir divi gadi, bet Kārlim trīs ar pusi, un viņš jau palīdz mammai pie lāču radīšanas un piedalās arī intervijā.

„Es arī gribēju šūt, un mamma man iedeva šūt. Man gāja labi, es piešuvu sirsniņas. Drusku iedūru arī pirkstos, jo biju neuzmanīgs," saka Kārlis.

Izstādei tiešām pirmo reizi Emīlija darinājusi arī lielo lāci, ko pati dēvē par izklaidējošo elementu:

„Es speciāli pasūtīju viņam acis no cilvēkiem, kas izgatavo stikla acis taksidermijas dzīvniekiem, un tad es nevarēju izvēlēties krāsas, bet vispār galu galā tās acis ir superīgas.

Tas būs baltais lācis, un es esmu iedomājusies, ka cilvēki ar to lāci nofotografēsies kopā, ka tas būs tāds foršs ziemas sveiciens”.

Sākotnēji Emīlijas bija iecerējusi, ka ar šo izstādi pieliks punktu lāču tēmai un pievērsīsies savai specialitātei keramikai, ko šobrīd  studē Mākslas akadēmijā, bet no lāčiem atvadīties tomēr tik vienkārši nemaz neesot:

„Man ļoti patīk, es viņus nevarēšu droši vien atstāt. Varbūt jāsāk taisīt keramikā. Man pat bija pārsteigums, cik keramikā visu ātri var izdarīt, nesalīdzināmi ātrāk, nekā filcējot”.

Emīlijas Lielās personālizstāde „Saldu miegu, Tīģeri!” galerijā „Istaba” būs skatāma līdz 13.janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti