Elīna Brasliņa – Baltvilka balvas pretendente grāmatu mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Elīna Brasliņa par ilustrācijām Jura Zvirgzdiņa grāmatai “Have a nice day! Gandrīz mīlas stāsts”, Māra Runguļa grāmatai “Sāļās pankūkas” (Pētergailis) un Luīzes Pastores grāmatai “Svešinieka atnākšana” (Neputns) izvirzīta Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā kategorijā “Grāmatu māksla”. Lsm.lv sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP) aicina iepazīties ar balvas pretendenti.

Māksliniece Elīna Brasliņa, kas pirms diviem gadiem saņēma Baltvilka balvas žūrijas atzinību par veiksmīgu debiju bērnu grāmatu ilustrācijā, tagad nominēta balvai par ilustrācijām trim gada laikā iznākušām grāmatām. Jaunā grafiķe, kas strādā daudz un sadarbojas ar dažādām izdevniecībām, ir izkopusi atpazīstamu rokrakstu, tomēr spēj katrā grāmatā ieviest īpašas nianses un radīt citu pasauli, pieskaņojoties tekstam kā cimds rokai. Grāmatu iekšējās viengabalainības sajūtu veicina arī tas, ka ilustratore veido veiksmīgu grāmatas maketu, sabalansējot tekstu ar ilustrācijām - šīs grāmatas ir labi iekārtotas un ērti iegulst rokā.

Jura Zvirgzdiņa grāmatā, kas adresēta jaunākajam pusaudžu vecumam, māksliniece akcentē rakstnieka spēju par grūtām sociālām tēmām un attiecību situācijām stāstīt, nezaudējot vieglumu un ironiju. Viņas zīmējumi, izmantojot elegantu un grotesku stilizāciju, izteiksmīgi atklāj grāmatas varoņu raksturus. Māra Runguļa piedzīvojumu stāstā pusaudži, kuģojot ar nočieptu laivu it kā seklā un labi pazīstamā ezerā, piedzīvo negaidītas, pat bīstamas situācijas, un šajos piedzīvojumos uzplaukst arī viņu satrauktā iztēle. Grāmatas nodaļās mijas dažādu personāžu skatījums uz notikumiem, un ilustrācijas palīdz uzturēt šo enerģisko teksta ritmu ar pārsteiguma un negaidīta pavērsiena akcentiem. Savukārt populārās mākslas detektīvu sērijas trešajā grāmatā, kura iepazīstina ar 30. gadu Rīgas spilgtajiem māksliniekiem un dzejniekiem - Niklāvu Strunki un Aleksandru Čaku, liela nozīme ir Elīnas Brasliņas mākslas vēstures zināšanām un stila izjūtai, kas ļauj viegli, kā rotaļājoties, ietvert ilustrācijās tā laika vizuālos kodus.

Baltvilka balvas žūrijas viedokli izteikusi kultūras žurnāliste Santa Remere: “Ar savu jauneklīgo, labi atpazīstamo rokrakstu viņa aizrautīgi izmēģina atšķirīgus grafikas un zīmējuma stilus. Māksliniecei pašai piemītošā zinātkāre un urķīgums dzen uz priekšu gan detektīvu, gan piedzīvojumu stāsta notikumus patīkamā dinamikā ar precīziem, asprātīgiem akcentiem, ļaujot lasītājam pavīpsnāt gan par grāmatas varoņu untumiem, gan ar smaidu pareflektēt par mākslu un ilustrācijas žanru, kas laika gaitā veikli iemanījies kāpt pāri gan tehniskām, gan morāles robežām.”

Baltvilka balvas ieguvējus oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā uzzināsim 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 72.dzimšanas dienā. Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies Jaunā Rīgas teātra pagalmā plkst. 18, un to tiešraidē piedāvās skatīties lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti