Kultūra

Iznācis jaunākais Ingas Gailes romāns „Stikli”

Kultūra

Ar meistarklasēm šonedēļ sākas Streiča kino gads

Liepājā atklāj scenogrāfa Laimdoņa Grasmaņa simtgadei veltītu izstādi

Elefantību meistaram - gleznotājam, teātra un kino scenogrāfam Laimdonim Grasmanim 100

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien, 8. aprīlī, Liepājas muzejā tiks atklāta izstāde, kas veltīta liepājnieka un spilgta 20. gadsimta gleznotāja, teātra un kino scenogrāfa Laimdoņa Grasmaņa 100 gadu jubilejai. Viņa gleznotajos portretos redzams Eduards Pāvuls, Elza Radziņa, Ēvalds Valters un citi latviešu aktieri. Vienlaikus izstādes atklāšanai muzejā atvēršanu piedzīvos arī mākslinieka simtgadei veltīta Laimdoņa Grasmaņa meitas, žurnālistes Ilzes Būmanes-Grasmanes grāmata „Elefantību meistars”.

 

„Zvejnieka dēls”, „Kapteiņa Enriko pulkstenis”, „Pie bagātās kundzes”, „Vella kalpi” - šo un vēl citu tautā mīlētu latviešu kinofilmu veidošanā piedalījies scenogrāfs Laimdonis Grasmanis. Savas gleznošanas prasmes viņš kaldinājis Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā, Latvijas Mākslas akadēmijā, kā arī strādājot teātrī un Kinostudijā.

„Viņš bija traks uz mālēšanu. Allaž šķendējās, ka darbs teātrī un Kinostudija viņam atņem laiku mālēšanai. Viņš vienmēr teica – mālēšana,” par Laimdoņa Grasmaņa aizraušanos ar gleznošanu stāsta viņa meita Ilze Būmane-Grasmane.

Gleznotāja, kino un teātra scenogrāfa Laimdoņa Grasmaņa biogrāfiju meita aprakstījusi arī iepriekšējā grāmatā „Dzīve”, kas veltīta tēva 80 gadu jubilejai. Simtgadei veltītā grāmata „Elefantību meistars”, kuras koncepcijas autore ir Ingrīda Burāne, redzamas skices un fotogrāfijas no teātra izrādēm un kino filmām.

Ne vienu vien tā laika aktieri jaunā paaudze vairs nepazīst, uzsver grāmatas autore:

„Fotogrāfijas, sākot no 1957. gada filmas „Zvejnieka dēls”. Par šo laikmetu mākslā stāsta Džemma Skulme, Jānis Streičs, Gunārs Balodis, Miks Zvirbulis un daudzi citi.”

Grāmatā „Elefantību meistars” šķetināta arī Laimdoņa Grasmaņa saikne ar Liepāju, kur viņš pavadījis bērnību. Nejauši izdevies atklāt jaunus faktus, par ko var lasīt grāmatā. Jāuzsver, ka pirmo darba pieredzi viņš guvis Liepājas operas teātrī. Tieši Liepājai ir saistība ar pašu grāmatas nosaukumu „Elefantību meistars.”

„Es ne no viena tēva drauga, ne no kāda mākslinieka ne tagad, ne agrāk tādu vārdu nebiju dzirdējusi. Viņš visu veikli un ātri darīji, ļoti virtuozi. Apzīmējums, vārds ''elefantība'' nāk no Liepājas teātra. Šis vārds piederīgs Liepājai,” atceras gleznotāja meita.

Laimdonis Grasmanis savas dzīve laikā gleznojis gan ainavas, gan aktieru portretus. Šoreiz jubilejas izstādē Liepājas muzejā redzami tieši portreti, vairāk stāsta muzeja pārstāve Astra Dzērve:

''Izstādē būs apskatāmi viņa radītie lielformāta aktieru portreti – izstādīto darbu vidū arī liepājnieku Voldemāra Zandberga, Nikolaja Mūrnieka, Antas  Klints, kā arī Jāņa Streiča, Ēvalda Valtera, Kārļa Sebra, Elzas Radziņas, Valentīna Skulmes, Jāņa Oša un citu Latvijas teātra un kino lielmeistaru portreti. ''

Izstādē skatāmi arī Laimdoņa Grasmaņa pašportreti. Ar viņa ģimeni un grāmatas autori ikviens varēs satikties izstādes atklāšanā Liepājas muzejā. Izstāde „Laimdonis Grasmanis un viņa laika biedri” būs skatāma līdz pat 8. maijam. 12. maijā ir gleznotāja, teātra un kino scenogrāfa Laimdoņa Grasmaņa 100. jubilejas diena.


 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti