Edmunds Jansons – Baltvilka balvas pretendents grāmatu mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Edmunds Jansons par ilustrācijām Hardija Lediņa un Jura Boiko dzejoļu izlasei  “Ūdenslīdējs” (liels un mazs) izvirzīts Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā kategorijā “Grāmatu māksla”. Lsm.lv sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP) aicina iepazīties ar balvas pretendentu.

Edmunds Jansons savu talantu dala starp animācijas filmām un bērnu grāmatu ilustrēšanu, un abās jomās viņa oriģinālais pasaules redzējums un mākslinieka rokraksts gūst panākumus. Šoreiz viņš iedzīvinājis melnbaltos zīmējumos divus alternatīvās kultūras varoņus. Viņš portretējis izteiksmīgā bārdainā Hardija Lediņa tēlu, pārvēršot tos daudzos mazos, aktīvos Lediņos, kuri apdzīvo grāmatas telpu, bet Juri Boiko ietērpis dziļdomīgā ūdenslīdēja skafandrā, kas reizēm iznirst arī dzīves virspusē.

Baltvilka balva grāmatu mākslā Edmundam Jansonam piešķirta jau divas reizes, 2009. un 2013. gadā. 2011. gadā Jansons kļuva par 15. Tallinas grafikas triennāles "Grand Prix" ieguvēju - ar animācijas filmu “Čiža acīm”, to pašu, kas saņēma “Lielo Kristapu” 2007. Viņa filma “Pavasaris Vārnu ielā” tika apbalvota Seulas animācijas filmu festivālā, bet šobrīd tik populārie “Lupatiņi” - Čikāgas bērnu filmu festivālā.

Jau bērnībā Edmunds Jansons zīmēja komiksus, izdomāja filmu varoņus un filmu stāstus, bet 5.klasē, pēc Anša Bērziņa un Rozes Stiebras lekcijas nolēma, ka gribētu kļūt par animācijas filmu veidotāju. Pabeidzis Poligrāfijas mākslas arodvidusskolu, viņš pamazām devās aizvien dziļāk iekšā animācijas pasaulē - animatoru kursi, darbs studijā “Dauka”, Latvijas Kultūras akadēmijas TV režijas kurss, Maskavas Valsts kinematogrāfijas institūta animācijas režijas kurss, Tallinas Mākslas akadēmijas maģistra grāds animācijas režijā. 2001. gadā viņš nodibināja animācijas filmu studiju „Atom Art”.

Žūrijas iespaids par Edmunda Jansona ilustrēto grāmatu: “Mākslinieks melnbaltos, karikatūriskos zīmējumos iedzīvina parādību ar impozantu bārdu, vēderu, tumšām brillēm un pīpi, kas 80. gados parādījās Latvijas kultūras telpā. Apvienojot bohēmisku avangardistu un bērnišķīgu fantazētāju, leģendārā multimediju mākslinieka Hardija Lediņa tēls vienmēr ir bijusi neatņemam daļa „Nebijušu sajūtu restaurācijas darbnīcas” alternatīvās mākslas projektos, kur nekad nav pastāvējis pieaugušo/bērnu mākslas nošķīrums vai jebkāda cita iepriekšējās zināšanās balstīta diskriminācija. Jansonam izdodas notvert un turpināt NSRD savdabīgo sajūtu un estētiku multimediālas grāmatas veidolā.”

Baltvilka balvas ieguvējus oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā uzzināsim 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 72.dzimšanas dienā. Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies Jaunā Rīgas teātra pagalmā plkst. 18, un to tiešraidē piedāvās skatīties lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti