Edgara Degā oriģinālgrafikas - Liepājas muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājas muzejā pašlaik skatāma ievērojamā franču mākslinieka Edgara Degā oriģinālgrafikas. Mākslas pazinējiem - un ne tikai! -  ir iespēja izstādē aplūkot 44 Edgara Degā darbus no Kesauri ģimenes kolekcijas. Kolekcionāri pirms vairākiem gadiem uz Liepāju bija atveduši Salvadora Dalī darbus, un gan tad, gan arī šoreiz izstāde piesaista lielu skaitu interesentu.

Edgara Degā oriģinālgrafikas - Liepājas muzejā
00:00 / 01:39
Lejuplādēt
Edgars Degā (Hilaire Germain Edgar DE GAS (1834-1917)   ir viens no ievērojamākajiem franču gleznotājiem, zīmētājiem un grafiķiem, kurš ir pazīstams arī kā inovatīvs skulptors un fotogrāfs. Degā radīja darbus pasteļa, guašas un temperas tehnikā. Viņa gleznu sižeti ataino balerīnas, teātra skatuves }aizkulises, koncertus kafejnīcās un citas norises. Par iespēju parādīt kaut nelielu daļu no mākslinieka radītajiem darbiem, ir gandarīta Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla:

„Lai saprastu, vērotu un pieņemtu, es domāju, ka litogrāfijām ir vajadzīgs sagatavots skatītājs. Litogrāfijas izmēros nav lielas, tās prasa laiku un iedziļināšanos. Tās parāda radošās darbības izpausmi. Lai arī viņu uzskata par impresionisma aizsācēju, mākslinieks sevi vienmēr uzskatījis par reālistu.”

Kopā ar kolekcionāru Kesauri ģimeni līdz šim veiksmīgākā bijusi Dalī darbu atvešana uz Liepājā, uzsver Dace Kārkla. Sadarbība ir auglīga un turpinās joprojām, kas ļauj Liepājā parādīt Eiropas mākslas pērles:

„Lai atvestu eļļas darbus uz audekla, tas prasa lielus ieguldījumus, bet litogrāfijas ir pieejamas, lai tās varētu atvest un apdrošināt. Cilvēki, kuri ir studējuši mākslas vēsturi, iet spiegdami pa zāli, sakot  - to Latvijā var ieraudzīt!”

Kolekcionārs Vasīlijs Kesauri un viņa ģimene šobrīd dzīvo Polijā. Kolekcija regulāri tiek papildināta ar jauniem darbiem, tāpēc uz Liepāju nākotnē varētu atceļoti vēl citu autoru darbi, papildinājums ir arī Dalī kolekcijai, saka Vasīlijs Kesauri:

„Neraugoties uz to, ka muzejā pirms pieciem gadiem jau bija Dalī izstāde, kurā bija redzami aptuveni 100 darbi, jāsaka, ka mūsu kolekcija ir papildināta ar vēl aptuveni 1500 Salvadora Dalī darbiem. Mēs esam gatavi veidot arī kādu nestandarta izstādi lielākos apmēros. Parasti tie ir ap 100 darbu izstādē, bet varētu atvest pat 500.”

Edgara Degā litogrāfiju izstāde līdz šim ar lieliem panākumiem bijusi  izstādīta Lietuvā un Slovākijā, bet Liepājas muzejā tā būs apskatāma līdz pat 5. augustam.

Edgars Degā
Edgars Degā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti