Džūkstes Pasaku muzejā - pasaku medaļu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

14. jūlijā Džūkstes Pasaku muzejā (, Lancenieku skola Tukuma novada Džūkstes pagastā) atklās izstādi „Pasakas medaļās”, informē muzeja vadītāja Dita Silava.

Izstādi veido Latvijas Medaļu mākslas klubs, un tajā apskatāmas 19 Latvijas mākslinieku 72 medaļas, kurās attēloti dažādu pasaku tēli. Šī ir pirmā tik liela apjoma izstāde, kur medaļās tiek atspoguļotas Džūkstes pasakas un citas latviešu tautas, kā arī cittautu pasakas.

Medaļas ir dažādas pēc tematikas, idejas un izpildījuma. Tajās attēlotas tādas pasakas kā „Zelta zirgs”, „Princese uz zirņa”, „Meža gulbji”, „Neglītais pīlēns”, „Vecīša cimdiņš”, „Mazais princis”, „Zelta ābele”, „Mazā nāriņa” un citas.

11 no medaļām ir veidojis Latvijas Medaļu mākslas kluba prezidents Jānis Strupulis, kurš attēlojis arī tāda izcila latviešu pasaku krājēja portretu kā Anss Lerhis-Puškaitis, Annas Brigaderes pasakas „Sprīdītis” galveno varoni, vairākus pasaku tēlus no Hansa Kristiana Andersena pasakām un Brāļu Grimmu pasakas „Runcis zābakos”. Mākslinieks izveidojis ģipša modeli  arī monētai „Pasaku monēta I. Pieci kaķi”, kas atzīta par „Latvijas gada monētu 2015”. Savukārt Džūkstes pasakas attēlojusi māksliniece Velga Eizenberga.

Izstādē „Pasaku medaļas” apskatāmi šādu mākslinieku darbi: Jānis Anmanis, Ģirts Burvis, Arta Dumpe, Vija Dzintare, Velga Eizenberga, Zigurds Galuns, Edgars Grīnfelds, Māra Mickeviča, Stefans Močuļskis, Inese Nātriņa, Olita Nigule, Juris Nikiforovs, Jeļena Obrazcova, Svetlana Saveļjeva, Nellija Skujeniece, Bruno Strautiņš, Jānis Strupulis, Antra Urtāne, Anatolijs Vasiļjevs.

Izstāde Džūkstes Pasaku muzejā skatāma no 2016. gada 14. jūlija līdz 20. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti