Dzīve pirms interneta: «Rentgenizdata» plates

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Brīdis, pirms lenšu magnetofoni piešķir mūzikas plūsmai citu pulsācijas jaudu. Kontrkultūrai piederīgo lokā, starp spekulantiem un pagrīdes izgudrotājiem izplatās atklājums: rentgena attēli, kas krājas slimnīcu arhīvos, ir piemēroti mūzikas celiņa iegriešanai.

“Kauli” – tā plates sauca zinātāji – ir iespēja par diviem, pieciem rubļiem nopirkt, sarullēt kabatai piemērotā formātā un aiznest mājās tobrīd ideologu kontrolētajā tirgū nepieejamo Pjotru Ļeščenko vai Īvu Montānu. Skaņas kvalitāte tāda, ka no mūzikas palikusi pāri gandrīz vai tikai informācija par mūzikas faktu. Tā vienlaikus nodrošina piederību paralēlai pasaulei: iespēja tikt pie ieraksta nav mazāk svarīga par pašu ierakstu.

''Rentgenizdata'' sociālajā tīklā neredzami pavedieni savieno matemātiķus, celtniekus, filoloģes, fabriku strādniekus, inženieres, naktssargus. Tam varēja pievienoties ikviens, kam bija informācija, interese un uzticamība.

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā no 8. decembra līdz 4. februārim Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs organizē izstādi „Tev ir pienākušas 1243 ziņas. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze”. Tā vēsta par neseno pagātni, kad sevis paša un citu meklējumi notika analogā, nevis digitālā vidē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti