Dzīve pirms interneta: Ideoloģiskās mākslas dubultaģents

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ilustrators Edgars Ozoliņš ir ideoloģiskās mākslas dubultaģents. Ar saviem zīmējumiem lubenēs par skolu jaunatni spēcīgi iespaidojis sociālisma perioda pusaudžus Latvijā. Tie portretēti ar tikumības regulām neraksturīgu seksapīlu. Izrādās, ka divas desmitgades ilustrators paša vajadzībām pagrīdē attīstījis stratēģisko simulācijas spēli.

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā no 8. decembra līdz 4. februārim Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs organizē izstādi „Tev ir pienākušas 1243 ziņas. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze”. Tā vēstīs par neseno pagātni, kad sevis paša un citu meklējumi notika analogā, nevis digitālā vidē.

Sociālais reālisms, pārlieku horny, lai piedomātu par drošību, te inficējies ar amerikānismu – komiksa un fotoreālisma elementiem, patērnieciskuma šarmu. Tāpat arī E.Ozoliņš Latvijā pazīstams kā ilustrāciju autors leģendārajai Jāņa Zālīša grāmatai “Mīlestības vārdā”, kuru īsi pēc klajā laišanas cenzūra izņēma no aprites tieši attēlu dēļ, kuri ataino iespējamās dzimumaktu pozas.

Mākslinieka pēcnāves mantojums sarūpējis īpašu pārsteigumu. Izrādās, ka divas desmitgades ilustrators paša vajadzībām pagrīdē attīstījis stratēģisko simulācijas spēli. Tās darbība norisinās Islandē pēc Otrā pasaules kara. Saņēmusi privātu finansējumu no amerikāņu miljonāra, te veidojas Baltijas nacistu pašpārvaldes kopiena ar nopietnu armiju, kuras vajadzībām pakļauta pārējā dzīve.

Stratēģiskais uzdevums: augsta dzimstība, skaitliski iespaidīgi bruņotie spēki, pretpadomju sadarbības pakts ar Ķīnu. Mērķis: militārs uzbrukums Padomju Savienībai un Baltijas valstu atbrīvošana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti