Kultūras ziņas

LMA studentu izstāde "Brokastis Kuldīgā"

Kultūras ziņas

Starptautiskais Rīgas performances festivāls

Dziesmu svētki grafiķa Māra Bišofa redzējumā

Dziesmu svētki zem grafiķa un karikatūrista Māra Bišofa mikroskopa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Starptautiski atzītais un pierasti ironiskais latviešu mākslinieks Māris Bišofs sev raksturīgā rokrakstā izanalizējis Dziesmu un deju svētkus un kanonisko tradīciju, un no otrdienas, 12.jūnija, rezultāts – 12 grafikas darbi – skatāmi galerijā “Neputns”.

Izstādes kurators Uldis Mākulis par mākslinieku izteicies, ka viņš atklāj jaunas šķautnes mums šķietami zināmajā, taču viņa zem mikroskopa analizētais vērojums vienmēr ir precīzs un jēga jāmeklē starp rindām.

Grafiķis Māris Bišofs, kura darbi savulaik rotājuši pasaules vadošo preses izdevumu vākus, pēc pirmdien nosvinētās 79. dzimšanas dienas smej, ka šobrīd viņš esot labākajā dzīves periodā, kad rada, ko vēlas, un to visu ik dienas publicē modernā galerijā – sociālajos tīklos.

Retu reizi darbi top kāda cita uzdevumā, bet tieši tā arī radusies jaunākā izstāde “Dziesmu un deju svētki. 12 sietspiedes”, kas no 12.jūnija aplūkojama galerijā “Neputns”.

“Es jau pusi mūža vai ilgāk neesmu bijis uz Dziesmu svētkiem, bet es zinu, kā tas ir un kas tas ir, latviešiem tie ir lieli svētki,” atzinās Bišofs. “Visu to simboliku, kas tur ir un kas man ir atmiņā, – tā es to sēriju taisīju.”

Aicinājums radīt melnbaltos grafikas darbus par Dziesmu svētkiem un Latvijas mākslas vēsturē ierakstīt jaunu lapu nācis no Ulda Mākuļa.

“Es domāju, ka latviešiem ir nepieciešamība nodarboties ar pašanalīzi, un Māris Bišofs mums to palīdz,” ir pārliecināts  izstādes kurators Uldis Mākulis. “Un es arī to novēlu Dziesmu svētkiem – paskatīties uz sevi varbūt mazliet kritiski, un katram iesaistītajam uzdot sev jautājumus – kas mums ikkatram ir šie svētki, šī tradīcija. Neviens, manuprāt, varbūt es kļūdos, bet neviens gleznotājs vai grafiķis nav radījis darbu ciklu, kas ir veltīts Dziesmu svētkiem.”

Lai arī pusi mūža nodzīvojis ārvalstīs, Bišofs uzskata sevi par ļoti latvisku mākslinieku. Šoreiz, drīzāk izpaliekot mākslinieka rokrakstā raksturīgajai ironijai, darbi vairāk esot aprakstoši ar dažkārt sašķobītu domu un tapuši no domātāja prizmas.

“Te ir gājiens, un te ir viena ļoti pikanta lieta – (..) te iet visa tā Dziesmu svētku kolonna, priekšā ir tradicionālais Dziesmu svētku plakāts, bet te ir viens pārītis, kas nodarbojas ar mīlestību. Viņi nepiedalās gājienā, bet tas arī ir tautas spēks,” vienu no saviem darbiem komentē Bišofs.

No cita darba skatītāju sveicina leģendārie brāļi Kokari, mākslinieks atainojis arī ārzemēs notiekošos latviešu dziesmu svētkus, kurus pats reiz ASV esot arī piedzīvojis.

12 darbi, kas galerijā skatāmi līdz 10. augustam, paliks vēsturei arī kā nākamā gada kalendārs, kas dienasgaismu ieraudzījis līdz ar izstādi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti