Labrīt

Par situāciju Baltkrievijā saruna ar patvēruma meklētāju, baltkrievu dzejnieci Viku Trenas

Labrīt

Re:Check pēta: iesniegumu bums skolās; testu kociņi

Mežaparkā norisināsies pirmās Džemmas dienas

Džemmas Skulmes dzimšanas dienā aizsāk jaunu tradīciju – Džemmas dienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirmdien, 20. septembrī, ir izcilās gleznotājas Džemmas Skulmes 96. dzimšanas diena, un to pieminēs ar kādas jaunas tradīcijas aizsākumu. Proti, mākslinieces dzimtas mājā sāksies Džemmas dienas Mežaparkā, kas notiks visas nedēļas garumā. To laikā būs iespēja ielūkoties topošajā Džemmas Skulmes mākslas telpā, kā arī unikālos materiālos no ģimenes arhīva, kas tiks izmantoti gaidāmajā izstādē par mākslinieci.

Džemmas dienu laikā notiks arī radošās darbnīcas un atklās viņas mazdēla Artūra Dimitera izstādi ‘’Ģimene’’. Pasākums iekļaujas daudz plašākā Džemmai Skulmei veltītā projektā, kura mērķis ir apzināt, saglabāt un popularizēt viņas radošo mantojumu, lai ar labu izpētes bagāžu varētu sagaidīt mākslinieces 100.jubileju pēc četriem gadiem. 

Mežaparkā sākas Džemmas dienas
00:00 / 05:49
Lejuplādēt

Projekta galvenā idejas virzītāja ir mākslas zinātniece Inga Šteimane sadarbībā ar mākslinieces ģimeni. Latvijas Radio ar Šteimani tiekas svaigi izremontētā telpā, kas tagad izskatās gandrīz kā pirms 60 gadiem, kad Skulmju dzimtas māja tikko bija uzcelta.

"Skatītājiem ir atvērta tieši šī izremontētā telpa," ar pasākuma vidi iepazīstināja Šteimane. "Faktiski te viss ir autentisks, tikai nelielas reģipša sienas 2008. vai 2010. gadā uzbūvētas, bet te ir 1961. gada kamīns, ārkārtīgi skaists, durvis un visa tā ozolkoka vienkāršā apdare, bet no cēla materiāla, tas viss ir oriģināls, faktiski te nekas nav skarts un mainīts."

Tieši šajā telpā atradās Džemmas tēva Oto Skulmes darbnīca ar mākslinieka darbam tik svarīgajiem milzīgajiem logiem, baltām sienām un asfaltcementa maisījuma grīdu.

Kopumā namā bija trīs darbnīcas, jo visi bija mākslinieki.

‘’Oto Skulme. Tolaik vēl Marta Skulme bija dzīva un paspēja gadu padzīvot šajā mājā, Džemma, Ojārs Ābols, arī Juris Dimiters jau bija mākslinieks, tā kā faktiski, jā, tā bija dzimtas māja, bet ar izteiktu māksliniecisku ievirzi," pastāstīja Šteimane. 

Skulmju māja
Skulmju māja

Jau Džemmas Skulmes dzīves laikā ik pa laikam uzvirmoja runas par iespējamo mājas pārdošanu, jo apjoma un specifikas dēļ to ir ļoti dārgi uzturēt. Māja joprojām pieder ģimenei, un vienu no darbnīcām tā atvēlējusi publiskai darbībai. Tur top Džemmas Skulmes mākslas telpa,  un to šonedēļ – Džemmas dienās Mežaparkā – varēs apskatīt ikviens interesents. Tāpat kā ielūkoties topošajā māksliniecei veltītajā ekspozīcijā, ko Šteimane veido, strādājot ar ļoti bagātīgo mākslinieces arhīvu.

"Tiek vākts kopā šis ārkārtīgi smalkais, ārkārtīgi skaistais arhīvs, kas ir pilns ar pārsteigumiem," paskaidroja Šteimane. "Piemēram, Oto Skulmes fotogrāfijas. Mēs nekad viņu neesam tā uzlūkojuši kā fotogrāfu, jo viņš ir scenogrāfs, gleznotājs, viņa saistība ar Rīgas grupu ir labi zināma, bet viņš bija arī izcils fotogrāfs. Turklāt viņam bija ‘’Leica’’ – 30. gados, ļoti labs fotoaparāts. Piemēram, te bērnu peldes pie upes… Lūk, arī Džemma. Tie ir vienkārši izcili psiholoģiski portreti’’. 

Šteimane iecerējusi Džemmas Skulmes biogrāfiju izstāstīt pa posmiem un tā, lai visi posmi būtu izstāstīti līdz mākslinieces simtgadei 2025. gadā. Šobrīd top pirmais stāsts, veltīts Džemmas ģimnāzijas gadiem, kas ir laika posms no 1937. līdz 1944. gadam.

Ļoti interesants un atraktīvs šī posma materiāls ir vēstules, Džemmas sarakste ar draudzenēm un vecākiem.

‘’Tieši šajā periodā tā sarakste ir intensīva, jo tomēr citu komunikācijas līdzekļu ir mazāk. Šir, piemēram, ir Oto Skulmes rokraksts un šis ir Džemmas," vēstures liecības rāda Šteimane. "Viena no interesantākajām 1944. gada vēstulēm – ar lielu švunku pēc Jāņiem rakstīta vecākiem, kā nu ir gājis. Toreiz Džemmai – 18 gadu, Jāņus pavadījusi kompānijā."

"Kas ir ļoti interesanti, ka šīs vēstules stāsta vēsturi, tās ir vēstures liecības, bet reizē, piemēram, te var redzēt, ka kara laikā ir dažādas grūtības, bet dzīve jau neapstājas, jaunība jau neapstājas," uzsvēra Šteimane. "Taisni pretēji, pilnā sparā, piemēram, rit Anšlava Eglīša pirmās komēdijas ‘’Kosma konfirmācija’’ izrādes, un šajā vēstulē Džemma beigās raksta, ka viņi jau visi izrādes iespaidā mājās runājot tādā amerikāniskā zelta jaunatnes leksikā." 

Džemma Skulme
Džemma Skulme

Līdzās vēstulēm arhīvs glabā arī šī laika Džemmas zīmējumus, kas it nemaz vēl neasociējas ar viņas vēlāko rokrakstu.

"Lūk, šeit ir burvīgs piemērs! Kad šo zīmējumu ierāmē un pieliek pie sienas, tad var redzēt, cik tomēr veikli tās figūras ir komponētas un ka tā kompozīcijas izjūta ir bijusi jau apzināta," izklāstīja Šteimane. "Tas nav tāds galīgs bērna zīmējums. Tas ir 1939. gads. Ļoti krāsains un var pat teikt – virtuozs."

Ekspozīcijā būs arī vairāki dažādu stāstu apvīti priekšmeti, tostarp, skapis, kā arī klavieres, ko testamentā Džemmai Skulmei novēlēja slavenā ķīmiķe, viņas māsīca Lidija Liepiņa.

‘’Klavierēm ir leģenda," intrigu atklāja Šteimane. "Tā kā Lidija Liepiņa ilgi dzīvoja Krievijā gadsimta sākumā un bija smalka dāma, protams, arī izcila zinātniece, uz šīm viņas klavierēm saviesīgos vakaros esot spēlējis Rahmaņinovs’’.

Bet topošā izstāde un viss Ingas Šteimanes vadītais projekts kopumā būs veltīts Džemmas Skulmes leģendai. Viņai piemita ļoti īpašs personības spēks un starojums, viens no viņas gleznu centrālajiem tēliem bija stipras, bet reizē pārlaicīgas latviešu sievas, un tāda bija arī viņa pati.

Mūžībā viņa aizgāja 2019. gada novembrī 94 gadu vecumā, bet vēl šī paša gada sākumā aktīvi gleznoja un gatavojās izstādei. Tolaik viņa raksturoja arī mākslinieka misiju.

"Tā misija ir paplašināt fantāziju un domāšanu un arī iedarbināt to jūtu, to dvēselisko teritoriju, kas tevī ir," sacīja Džemma Skulme.

Pirmās Džemmas dienas Mežaparkā ilgs visu nedēļu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti