Kultūras ziņas

Mākslinieku vasaras skola muižā Cēsīs

Kultūras ziņas

Krievu leģendārais aktieris Jurskis Rīgā

Pārdaugavā atklāj Džemmai Skulmei veltītu "Vasaras māju"

Džemma Skulme: Nu man ir vēlēšanās būt vēl izteiksmīgākai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pretī Kalnciema kvartālam Pārdaugavā 9.jūnijā tiek atklāta fonda „Mākslai vajag telpu” vasaras māja, kas veltīta izcilajai latviešu gleznotājai Džemmai Skulmei, kurai šogad aprit 90. Latvijas Televīzijas kultūras ziņu veidotājiem māksliniece teic, ka nu viņai ir vēlēšanās būt vēl izteiksmīgākai.

“Vasaras mājā” septiņu jauno mākslinieku dialogu ar iespējām interpretēt kanonisko Skulmes mantojumu, iesāk gleznotāja Paula Zariņa.

„Tas savienojuma punkts varētu būt tas, ka es neizmantoju tiešas atsauces no viņas darbiem, bet iedvesmojos no viņas domām, viņas teiktā, emocionālā plāksnē. Kādā intervijā viņa teica, ka viņas lielais sprādziens ir krāsas atdzīvošanās, kā krāsas savā starpā plūst un mainās,” skaidro māksliniece Paula Zariņa

Jau vēstīts, ka līdz septembrim vasaras mājā būs iespēja virtuāli iepazīties ar Džemmas Skulmes darbiem, kā arī apskatīt Arņa Balčus, Darjas Meļņikovas, Kristas Dzudzilo, Kristiana Brektes un Indriķa Ģelža darbus, kas tapuši, iedvesmojoties no Džemmas Skulmes, kuras darbus pastāvīgā kolekcijā vienkopus aplūkot joprojām nav iespējams.

„Ko viņi zin par mani? Par cik viņi uzzibsnī pa laikam katrs, es tā kā gandrīz vairāk zinu par viņiem," tieša ir pati Džemma Skulme. „Tas ir viens tāds skaists solis jauniem – telpiņas, izstādīsies, bet tas ir zināmā mērā izmisuma diktēts solis, kurā šoreiz es, kā laikmeta, varētu teikt, laikmetu lieciniece, ņemu dalību."

„Redzēs, kā būs, kā vadība, valsts vadība, to uztvers, vai sapratīs?” piebilst māksliniece.

Daudzus gadus ilgstošā cīņa par Laikmetīgās mākslas telpas izveidi mākslinieci ir nogurdinājusi, bet skeptisko attieksmi ātri vien nomaina prieks par jaunās paaudzes talantu un spēju uzdrīkstēties. Tieši izaicinājums gleznot ko jaunu māksliniecei šķiet kā lielākā uzdrīkstēšanās. Pusgadu viņa nebija gleznojusi, taču nupat tapis jauns darbs.

„Es savos gados ar savu pieredzi esmu nonākusi pie kaut kā tāda tāla un būtiska, kas bija pašā sākumā, ļoti tīrs un neskarts no rutīnas , no visa tāda akadēmiskā, mācītā, atmest to un tuvoties – arī pārkāpt kādu robežu,” stāsta Džemma Skulme. „Tas ir traki interesanti, tā ir attīstība. Protams, viņa var atnest arī satricinājumus. Manos prātos, es tomēr neesmu tik drosmīga, lai tās robežas tiešām pārkāptu.”

"Nu man ir tā vēlēšanās būt izteiksmīgākai! Vēl izteiksmīgākai! Nu tāda vēlēšanās man IR!”  uzsver māksliniece.

Fonda "Mākslai vajag telpu" vasaras māja būs atvērta no 9.jūnija līdz 20.septembrim - Džemmas Skulmes 90 gadu dzimšanas dienai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti